Samsung The Frame
test

Samsung The Frame

Klenot vašeho obýváku

Samsung je největším výrobcem televizorů, je tak zřejmé, že prostor pro experimenty má mnohem větší. Přeci jen, kdo jiný, než lídr by měl udávat trendy. Dnes testovaný Samsung The Frame je ukázkou, že i když se výrobce soustředí na design, nemusí to nutně znamenat horší výbavu či kvalitu zobrazení.

Na fZone.cz jste se v recenzích televizorů mohli již několikrát dočíst, že nebýt loga výrobce na přední straně, nejde téměř poznat, kdo jakou televizi vyrobil. Možná to je trochu silné tvrzení, ale něco pravdy na něm bude. O to více nás potěší, když výrobce upustí uzdu fantazii a jde proti zažitým konvencím. Nemusí jít přitom o extrémně drahý kousek, jakým byla například Sony Bravia AF9.

Samsung s modelem The Frame dokazuje, že nabídnout něco jiného a zajímavého nemusí být přehnaně drahé. Aktuálně základní model s úhlopříčkou 43 palců seženete těsně pod hranici 20 tisíc korun, takže se bavíme o dostupnějším produktu pro masy.

Obsah balení Samsung The Frame

Technické parametry Samsung The Frame QE43LS03 (2019)

Rozměry (bez stojanu) 96,7 × 55,7 × 4,25 cm
Rozměry (se stojanem) 96,7 × 59,9 × 20 cm
Hmotnost (bez stojanu) 11,5 kg
Hmotnost (se stojanem) 12 kg
Úhlopříčka 43 palců (108 cm)
Typ displeje QLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Obnovovací frekvence 100 Hz (55 a 65 palců), 50 Hz (43 a 49 palců)
Výkon reproduktorů 2× 10 W
Operační systém Tizen OS
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi ano
Příjem signálů DVB-T2CS2
Wi-Fi ano, 802.11ac
Bluetooth BLE ano
Konektivita (One Connect Box) 4× HDMI 2.0, 3× USB 2.0, 1× Ethernet, anténní vstupy, slot pro karty CI (CI+(1.4)
Záznam na USB úložiště ano
Spotřeba 103 W
Cena 19 990 Kč

Konstrukční zpracování: tu si nespletete

Hned na úvod můžeme říci, že Samsung The Frame si s jinou televizí nespletete, i přestože tvar televizoru je naprosto standardní. Vypnutá TV sice ještě neprozradí hlavní tajemství, ovšem zaujmou čisté linie, hladký kovový rámeček a absence jakéhokoli „zdobení“. Nečekejte žádné zaoblené hrany, Samsung The Frame už na první pohled vypadá jako obraz v mohutném rámu. A víte co? Přesně tak má působit.

Samsung The Frame

Samsung si dal záležet i na podstavci, který je součástí balení. Je tvořen dvěma kovovými nohami, které se do příslušných otvorů pouze zasunou, není třeba nic šroubovat, ani přidělávat. Podstavec je velmi stabilní, rychlost instalace je již jen bonusem navíc. Ne všichni ovšem podstavec využijí, velkou výhodou je totiž držák na zeď, který Samsung přezdívá „No Gap Wall-Mount“ a který je navíc součástí základního balení zdarma. Díky unikátní konstrukci držáku je možné televizor umístit na zeď prakticky bez mezery, navíc je mírně polohovatelný: do boku a také směrem od zdi.

Samsung The Frame

Řešení zdůrazňuje celý koncept televizoru, ovšem jak si Samsung poradil s konektory? Opět elegantně. Součástí balení je totiž i One Connect Box, který může být umístěn až 5 metrů od televizoru, a to díky přibalenému kabelu One Invisible Connection, jenž je veden ve výřezu v zadní části TV. Tento velmi tenký kabel vede směrem ke Connect Boxu, kam následně připojíte hlavní přívodní kabel do elektrické sítě a další důležité kabely. Design televizoru tedy nenarušují nepotřebné kabely, ani další periferie.

Samsung The Frame
One Invisible Connection

Rozměry televizoru jsou poměrně standardní: 96,7 × 55,7 × 4,25 cm. Důležité je, že tloušťka je všude stejná, The Frame tak na zádech nemá nevzhledný hrb, kde by byl zdroj či další důležité komponenty. Vše je totiž ukryté právě v One Connect Boxu, jenž se připojuje neviditelným kabelem. Přímo do televizoru tedy nepřipojujete ani přívodní kabel do elektrické sítě, bez One Connect Boxu se tedy v žádném případě neobejdete. Televizor váží zhruba 12 kilogramů, a to včetně podstavce, bez něj je hmotnost zhruba o 500 gramů nižší. Na těle The Frame je i tlačítko, kterým televizor dokážete zapnout, případně změnit kanál. Je zde pouze pro případ nouze, je totiž ukryté ze spodní hrany rámečku.

The Frame působí jako šperk.

Dostáváme se k příslušenství, které je nutné zakoupit separátně, tedy rámečkům „The Frame“. Tyto magnetické plastové lišty lze jednoduše připnout přímo na kovový rámeček televizoru, a ozvláštnit tak jeho design, respektive TV ještě více přiblížit klasickému obrazu. V nabídce je hned několik barevných variant, přičemž za každou sadu čtyř lišt zaplatíte zhruba 2,5 tisíce korun, a to v případě základní 43palcové varianty.

Celkový dojem? The Frame působí jako šperk. Milovníci čistých linií si budou libovat, stejně tak ti, kteří chtějí televizor jako doplněk do domácnosti. Pokud navíc chcete, The Frame opravdu může působit jen jako obraz na zdi a v případě potřeby se změní na plnohodnotný televizor. Oceňujeme rovněž připojení skrze One Connect Box.

Líbilo se nám
  • čisté linie, moderní provedení
  • One Connect Box a One Invisible Connection kabel
  • elegantní stojan se snadnou instalací
  • No Gap Wall-Mount držák přímo v balení
  • možnost dokoupit rámečky „The Frame“
Nelíbilo se nám
  • vyšší cena rámečků

Konektivita a ovladač: jeden box vládne všemu

Jak už víme, na těle The Frame nenalezneme žádný jiný konektor než ten pro kabel One Invisible Connection, jenž se připojuje „na plocho“, aby nevyčníval a nezvětšoval tloušťku televizoru. Kabel následně vede do One Connect Boxu, který je vlastně srdcem celého televizoru. Výhodou je, že díky 5 metrů dlouhému kabelu můžete One Connect Box umístit prakticky kamkoli. Pokud máte například komodu, můžete One Connect Box umístit do šuplíku, stačí si jen „pohrát“ s protažením kabelu zadní stranou. Na internetu stejně tak naleznete spoustu návodů, jak skrýt už tak téměř neviditelný One Invisible Connection kabel, stačí vyvrtat dvě díry do sádrokartonu a kabel protáhnout „za zdí“. K dispozici je i delší 15metrový kabel, ten však vyjde na cca 6,5 tisíc korun.

Jeden nenápadný kabel, to je vše

Samotný One Connect Box je osazen hned několika konektory. Kromě toho pro neviditelný kabel jde o konektor pro kabel do elektrické sítě, anténní vstupy, 4× HDMI (1× ARC), 3× USB 2.0, LAN, optický digitální audio výstup a slot pro karty CI. Nejvíce tedy chybí USB 3.0. Z bezdrátové konektivity je přítomné Bluetooth a Wi-Fi 802.11b/g/n/ac. Nutno dodat, že One Connect Box není žádný drobek, s hmotností 2,7 kg a rozměry zhruba 39 × 13 × 6,5 cm jde o prvek, který budete chtít dříve či později skrýt.

Součástí balení je ovladač One Remote Control: je bílý a kompletně plastový. Ovladač více popisovat nemusíme, funguje totiž stejně jako u všech moderních televizorů Samsung. V krátkosti si jej však představíme. One Remote Control má příjemný lehce prohnutý design, díky čemuž padne dobře do ruky. Tlačítka se ovládají dobře, chválíme i kolébková tlačítka pro regulaci hlasitosti a úpravu programů, stejně tak hlavní kruhový ovladač. Některé jistě potěší i přímý vstup do aplikací Netflix, Prime Video a Rakuten TV. Nevýhodou jsou schovaná tlačítka (červené pro HbbTV, modré, žluté, modré) a skrytá nabídka čísel. Samsung to však vynahrazuje rychlostí přepínání pomocí kolébkového tlačítka „CH“, kterým se dostanete i do rychlého EPG. Ovladač s Connect Boxem komunikuje skrze Bluetooth.

Líbilo se nám
  • One Connect Box lze schovat
  • slušná konektivita
  • One Invisible Connection
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0
  • One Connect Box je velký a těžký
  • 15metrový One Invisible Connection je velmi drahý

Obraz a zvuk: nenechá se zahanbit

Do redakce nám dorazila základní 43palcová varianta s úhlopříčkou 108 cm, což je základní velikost, která bude dostačovat středně náročným divákům, do většího prostoru určitě doporučujeme minimálně 49palcovou variantu, která je zhruba o 5 tisíc korun dražší. Bohužel obě podporují pouze obnovovací frekvenci 50 Hz, až 55 a 65palcové nabídnou dvojnásobek. Na pololesklé ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení (3 840 × 2 160 pixelů) a Samsung se náležitě pyšní také speciálním Quantum 4K procesorem a použitou technologií QLED. Doplníme, že rámečky jsou tenké 1,2 cm. Velmi dobré vykreslení detailů pak obstarává podpora HDR. S přesvětlenými scénami si The Frame poradí dobře, pokud by vám však přednastavené hodnoty nevyhovovaly, lze je dále korigovat skrze podrobné nastavení obrazu.

Samsung The Frame má Edge LED, vzhledem k použité technologii není podsvícení tak rovnoměrné jako u dražších kousků, kde je celoplošné. Stejně tak černá není dokonale černou, to jsou ovšem veškerá negativa. Panel nabídne při základní úhlopříčce opravdu dostatečné rozlišení, barevné podání je na velmi dobré úrovni, a to především pokud se spolehnete na Inteligentní režim obrazu. Pokud by sytost přeci jen nevyhovovala, můžete si vybrat mezi režimy Film, Dynamický, Standardní a Přirozené. Manuálně lze nastavit i kontrast obrazu a teplotu barev. Vždy lze zasáhnout i do podrobného nastavení obrazu a opravit jas, sytost i kontrast.

Zvuk je příkladně čistý.

Pokud si chcete kvality užít naplno, zapomeňte na běžné vysílání DVB-T2, pokud tedy neplánujete konzumovat pouze pořady ČT ve vysokém rozlišení. Obecně mnohem lepší kvality se dočkáte s IPTV (OTT) televizemi, základní přitom pořídíte už od 59 Kč měsíčně. Kvalitu i rozlišení oceníte také v rámci různých předinstalovaných on-line služeb, například s Netflixem, který má obsah ve 4K rozlišení.

V televizoru jsou reproduktory v sestavení 2.0 o celkovém výkonu 20 W. Zvuk je příkladně čistý a hlasitý. Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje výchozí nastavení, lze nastavit i Zesílený zvukový režim, který je nejvhodnější pro konverzace.

Líbilo se nám
  • skvělé rozlišení
  • „Inteligentní režim obrazu i zvuku“
Nelíbilo se nám
  • podsvícení Edge LED není dokonalé

Prostředí: svižný Tizen

Také v Samsung The Frame nalezneme operační systém Tizen, který je pro televizory této značky typický. Prvotní nastavení zvládnete rychle pomocí aplikace SmartThings a její instalaci doporučujeme. Součástí prvotního nastavení je i automatické naladění stanic, což je praktické. Po celou dobu vás prostředí informuje o všech krocích, vše působí snadno. Pokud nechcete instalovat žádné aplikace do telefonu, zvládnete nastavení i svépomocí, ovšem počítejte s delším časem, kupříkladu zadání Wi-Fi hesla a dalších náležitostí skrze ovladač zkrátka chvíli trvá.

Prostředí OS Tizen

Pohyb v prostředí je maximálně plynulý, vše důležité Samsung soustředí pod tlačítko „Domů“, kde jsou všechny aplikace seřazeny do pásu. Velkou výhodou je, že Samsung nijak nerozlišuje modelovou nabídku, proto je prostředí téměř identické ve všech modelech z různých cenových pater, orientace je tak otázkou okamžiku. The Frame tak chválíme jak za rychlost, tak za velmi snadnou navigaci.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • rychlost reakcí

Multimediální funkce a Režim Art: to je to, oč tu běží

Dostáváme se k multimediálním funkcím. Všechny aplikace Samsung shromažďuje v záložce APPS téměř na začátku celého pásu, což je praktické. V obchodě naleznete poměrně velké množství důležitých aplikací, můžeme zmínit Apple TV, O2 TV, Netflix, Rakuten TV, Sledování TV, Lepší TV, Telly, HBO GO a mnohé další – některé jsou přímo nainstalované, jiné stačí zdarma doinstalovat. Interní přehrávač videa si ale bohužel neporadí s kodeky DivX ani Xvid a v obchodu s aplikacemi alternativní přehrávač nenaleznete, to je výhoda Android TV. Je to škoda, týká se to však novějších modelů z posledních dvou let. Větší štěstí budete mít s novějšími filmy v mkv či mp4, ovšem ani zde není jistota. Doplníme, že Samsung The Frame podporuje i AirPlay 2, obsah tedy snadno budete zrcadlit nejenom z Androidu, ale i z Apple zařízení (MacBook, iMac, iPhone, iPad..) Zrcadlení jsme zkoušeli jak z iPhonu, tak z MacBooku a vše probíhalo příkladně.

Samsung The Frame

Hlavním benefitem The Frame je Režim Umění. Ten spustíte buď přímo skrze lištu aplikací (má zde vlastní záložku), nebo tlačítkem pro vypnutí televizoru. Pokud jej totiž stisknete jen krátce, televize se nevypne, pouze se změní v obraz s uměleckým dílem, které si vyberete. Samsung na celém projektu zapracoval, můžete si tedy snadno doplnit „rámečky“, nastavit jas a sytost, případně vše ponechat na automatice. Představme si situaci, kdy si vybereme z Art Gallery umělecké dílo. Máte dvě možnosti: buď si konkrétní dílo zakoupíte za zhruba 500 Kč (a to vám zůstane), nebo si aplikaci předplatíte za zhruba 150 Kč měsíčně. Aby Samsung trochu napomohl při rozhodování, dá vám 3 měsíce zdarma (1 měsíc po přihlášení, dva měsíce jako bonus). Poté se můžete rozmyslet, zda budete v předplatném pokračovat, nebo ne. Zaplatit můžete standardně pomocí PayPalu, případně platební kartou. Doplníme, že pár „obrázků“ nabízí Samsung v rámci své galerie zcela zdarma, jde však pouze o zlomek z celkové nabídky.

Režim Umění

Pokud nechcete platit za vybraná díla, nabízí se možnost přenesení vašich obrázků z galerie telefonu. To lze provést pouze skrze aplikaci SmartThings a je to velmi snadné. Obrázek vyberete, oříznete, zvolíte vhodný rámeček a odešlete přímo do televizoru.

Samsung chtěl Režim Umění co nejvíce zpříjemnit. V nastavení tedy lze zvolit, aby se jas nastavil automaticky na základě okolních světelných podmínek, stejně tak to, kdy se Režim Umění ukončí. Stačí nastavit detekci pohybu, jakmile se v místnosti delší čas nikdo nepohne, televize se automaticky vypne, aby šetřila energii. Vypnout se může i v případě, kdy v místnosti není žádné světlo, tedy typicky, když jdete spát. Nastavit můžete také časovač. Samsung uvádí, že za standardních podmínek odebírá Režim Umění asi 30 % energie běžného provozu, tedy asi 34 W. Doplníme, že režimem Ambient The Frame nedisponuje, ovšem nejnovější generace (2020) jej již nabízí.

Zhodnocení: umění v obýváku

Samsung The Frame je opravdovým klenotem obývacího pokoje. Kvalita obrazu je na velmi dobré úrovni a neurazí ani zvuk, i když jde o celkem standardní reproduktory. 4K rozlišení je v této cenové kategorii již podmínkou, Samsung však chválíme za Režim Umění, který je velkým benefitem a spolu s designem dokáže zaujmout téměř každou návštěvu, která se u vás usadí.

Samsung The Frame

The Frame startoval na částce zhruba 25 tisíc korun, aktuálně se prodává za cca 20 tisíc, což je cena rozumná. Ano, podobnou kvalitu byste sehnali i levněji, ovšem příplatek za design a Režim Umění není tak vysoký. A pokud hledáte něco osobitého, je Samsung The Frame vhodnou volbou. Za nás tedy televizor získává palec nahoru, nákup můžeme doporučit.

Klady
  • špičkový design
  • režim Umění
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • držák na zeď v základním balení
  • One Invisible Connection a Connect Box
  • dobrá konektivita
  • přijatelná cena
  • „Inteligentní“ režim obrazu i zvuku
  • dostatek důležitých aplikací pro streamování
  • podpora Apple AirPlay 2
Zápory
  • podsvětlení Edge LED není dokonalé
  • ovladač One Remote Control nesedne každému
  • nedokonalá podpora videoformátů
  • 50Hz obnovovací frekvence u nižších modelů
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze