Sony Bravia KD-55AF9 (MASTER Series)
test

Sony Bravia KD-55AF9 (MASTER Series)

Výkladní skříň špičkových technologií

Pamatujete si na test Sony Bravia A1 OLED? Koncept špičkové OLED televize byl letos oživen modelem AF9 z řady MASTER Series, která pro Sony znamená výkladní skříň technologií. Nechybí speciální podstavec, zvuk vystupující z obrazovky a samozřejmě ani špičkový procesor. Nevěříte?

OLED televizory jsou v posledních několika letech velice oblíbeným artiklem a výrobci se předhánějí v tom, kdo nabídne tu nejlepší. Sony na to jde trochu jinak – nesnaží se nabízet OLED televizory s tím nejvyšším rozlišením a nejtenčími rámečky, nýbrž chce svým zákazníkům nabídnout pocit exkluzivity a jedinečnosti. Jeden z nejzajímavějších televizorů uplynulých let byl bezesporu model A1 Bravia OLED, který nyní zažívá reinkarnaci v podobě modelu AF9 OLED z řady MASTER Series.

Sony AF9 OLED 4K HDR
Sony AF9 je vše, jen ne běžný televizor

Sony s novým modelem oživuje koncept výklopného „křídla“ pevně spojeného s televizorem, které slouží jako stojan. Toto nevšední pojetí s sebou přináší nejenom jedinečné vzezření, ale také pár komplikací, na které se samozřejmě v průběhu recenze zaměříme. Úvodem doplníme že na test dorazila 55palcová varianta KD-55AF9 s úhlopříčkou 139 centimetrů, přičemž v nabídce lze nalézt i variantu KD-65AF9 s 65palcovou úhlopříčkou, což dělá 164 centimetrů. Ceny startují na částce 78 tisíc korun za menší variantu, vyšplhat se však může až na necelých 104 tisíc korun.

Technické parametry Sony Bravia KD-55AF9

Rozměry 122,8 × 70,9 × 32 cm
Hmotnost 30 kg
Hmotnost celého balení 38 kg
Úhlopříčka displeje 54,6 palců (138,8 centimetrů)
Typ panelu OLED
Obrazový procesor X1 Ultimate
Režimy obrazu Živý, Standardní, Kino, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Kalibrovaný Netflix
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG, Dolby Vision
Výkon reproduktorů 6× 13 W
Výkon zesilovačů 2× 10 W
Operační systém Android 8.1
Interní paměť 16 GB (cca 9 GB volných)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 2.0b 1× boční, 3× vespod
Chromecast integrovaný
LAN port 1× vespod
USB 1× boční 3.0, 2× vespod 2.0
Záznam na externí úložiště ano, max. 4TB disk
VESA standard 40,0 × 20,0 cm
Cena 77 990 Kč

Konstrukční zpracování: když krása střídá nádheru

Když jsme testovali Sony Bravia A1 OLED, nemohli jsme si vynachválit design a provedení bytelného, leč očím skrytého stojanu. Design zaujal téměř každého, kdo televizor spatřil, a to jak zepředu, tak také zboku a zezadu. Sony modelem AF9 volně na model A1 navazuje, což je samo o sobě důvod k radosti. Pár rozdílností tu však pochopitelně existuje.

Sony AF9

Nejprve se zaměříme na samotný stojan. Ten je opět výklopný a velice robustní, avšak změnil se jeho design i provedení. Design „naklapávacích“ plastových dílů více připomíná trojúhelník a místo šedého potahu Sony vsadilo na potah černý. Podstavec je navíc vyveden v geometrických tvarech, kdy jeden velký trojúhelník tvoří další menší trojúhelníky. Celé to působí velmi futuristickým a pro někoho možná odvážným dojmem, přesto se nám inovovaný design stojanu líbí více. Nejde však jen o přepracování potahu. V podstavci se nově nachází více než dříve. Původní rozměrné podpěry panelu známé z Bravie A1 se výrazně ztenčily a většina elektroniky se tak přesunula právě do výklopného podstavce. O stabilitu panelu se však obávat nemusíte, vše drží na svém místě velice poctivě.

Designem a zpracováním se řadí mezi absolutní špičku.

Aby Sony zajistilo maximální stabilitu, v balení naleznete těžký kovový podstavec, do kterého se zasadí právě trojúhelníkový stojan. I zde nalezneme vylepšení oproti původní generaci, tehdy se totiž podstavec musel spojit jak se samotným stojanem, tak také s panelem televizoru. Tento mezistupeň tak odpadá a instalace televizoru k podstavci je mnohem snazší. Za zjednodušení procesu kompletace Sony chválíme.

Sony Bravia AF9

Samozřejmě, zůstává zde problém s náklonem. Vzhledem k tomu, že televizor lze primárně používat pouze s plně vyklopeným křídlem (podstavcem), náklon zůstává stejný po celou dobu používání. I AF9 se tedy bude nejlépe cítit na nižším podstavci, ideálně kameninovém. Alternativa spočívá v používání televizoru na stěně, kdy stačí celý stojan přiklopit zpět k panelu televizoru, avšak oproti standardním tenkým televizorům je předsazen více do prostoru, a to právě kvůli sklopenému stojanu. Hodí se však dodat, že televize primárně není určená pro osazení na stěnu a nejvíce ji to sluší v prostoru. Pokud se pro umístění na zeď přesto rozhodnete, vybírejte držák ve standardu VESA s roztečí 40 × 20 centimetrů.

Náklon nelze měnit.

O tom, že má panel extrémně tenké rámečky, jste asi nepochybovali. Jsou tenké jak po stranách, tak také nad a pod panelem. V nejširší části, tedy na spodní hraně, se nachází jen hlavní světelná LED dioda a rovněž logo výrobce.

Sony Bravia AF9

Hledáte nějaké nevýhody celého řešení? Na televizi s úhlopříčkou 55 palců je Sony KD-55AF9 vcelku těžká, konkrétně 30 kilogramů s podstavcem. Samotné balení pak váží téměř 40 kilogramů – bez pomoci se tedy neobejdete. Na druhou stranu je stabilita televizoru perfektní.

Suma sumárum, Sony si vzalo k srdci pár nedostatků modelu Bravia A1 a modelem AF9 je napravilo. Ano, AF9 stále není televizorem vhodným k zavěšení, avšak na trhu existuje nespočet alternativ, které si můžete v případě takového přání vybrat. AF9 si pořídí primárně příznivci neotřelého designu, kdy bude televizor plnit i estetickou funkci v moderním interiéru. Za mě dostává Sony AF9 obrovský palec nahoru, neb design i zpracování patří mezi absolutní špičku..

Líbilo se nám
  • precizní zpracování výklopného kloubu
  • špičková stabilita
  • kvalitní materiály
  • design stojanu s černým potahem
  • velice tenké rámečky
Nelíbilo se nám
  • pro instalaci na zeď se stále nehodí

Konektivita: nic nechybí

U prémiového modelu, navíc z řady MASTER Series, nijak nepřekvapí, že je vybaven bohatou konektivitou. Základem je spojení s internetem. Nechybí nám tu LAN konektor, který se nachází na spodní hraně stojanu, a samozřejmě Wi-Fi ve standardu 802.11a/b/g/n/ac s podporou zrcadlení Miracast. K bezdrátového spojení doplňme, že televizi nechybí ani Bluetooth 4.2 pro přenos souborů, případně pro párování příslušenství.

Konektivita

Na výklopném stojanu televize zespodu najdete hned trojici HDMI portů, jeden se naštěstí nachází na boční straně. Nechybí ani tři USB konektory, přičemž jeden se opět nachází zboku stojanu. Je škoda, že alespoň HDMI nepřesunulo Sony čistě jen na bok výklopného stojanu, protože ke spodní hraně se dostává hůře, neboť je vždy nutné sejmout plastové díly. Samozřejmostí je také digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Aby byl výčet kompletní, nechybí klasický 3,5mm jack pro sluchátka. Po připojení externího harddisku o maximální kapacitě 4 TB zvládne televizor také nahrávat vysílání.

Líbilo se nám
  • kompletní konektivita
  • rychlá Wi-Fi
Nelíbilo se nám
  • hůře dostupný zbytek konektorů

Dálkový ovladač: víme o co kráčí

Nebudeme vás napínat, ovladač je v případě AF9 identický s tím, který jsme mohli vidět u modelu A1. Mnoho výrobců moderních televizorů se soustředí i na to, jak ovládání co možná nejvíce zpříjemnit. Sony si však razí svoji cestu. Nečekejte žádný „magický“ ovladač, avšak jako propadák ho také nehodnotíme. Někdo může namítnout, že je na ovladači zbytečně moc tlačítek, ale Sony dovoluje vývojářům aplikací, aby je využili dle libosti (samozřejmě až na tlačítka Google Play a Netflix). Lehce zamrzí fakt, že tlačítka nejsou téměř vůbec barevně odlišená, výjimečně lze nalézt zelený či modrý font. Podsvícení chybí zcela, zvýrazňujícím prvkem je pouze nenápadná LED dioda, která se aktivuje v případě zadávání hlasových povelů.

Dálkový ovladač již známe

Ovládání televizoru zajišťuje infračervený paprsek. Je tedy nutné myslet na vizuální kontakt s panelem televize. Není však důvod k panice, paprsek je velice silný a určitě není zapotřebí mířit nějak zvlášť přesně.

Pokud vás zajímá, jak je to s konstrukčním zpracováním, zde musíme víceméně chválit. Spodní část ovladače je plastová a simuluje povrch kůže, ta vrchní s tlačítky má soft touch úpravu. Jednotlivá tlačítka decentně vystupují nad okolní povrch, avšak poslepu si pořadí většiny z nich nezapamatujete.

Líbilo se nám
  • pevná konstrukce, soft-touch povrch
Nelíbilo se nám
  • starší vzezření

Obraz: perfektní zážitek

Sony AF9 (KD-55AF9) disponuje úhlopříčkou 55 palců, tedy 139 centimetrů. Jedná se tedy spíše o větší televizi, kde rozhodně nepřekvapí nasazení 4K rozlišení. Vyzdvihnout je nutné OLED technologii, která zajišťuje skutečně reálné podání černé. Co se týče 4K HDR videa, tak Sony nabízí podporu standardů HDR10, HLG a Dolby Vision, kterou se Sony chlubí hned od výroby. O zpracování obrazu se stará interní procesor X1 Ultimate, který vylepšuje už tak špičkové dovednosti procesoru X1 Extreme z původní generace.

Sony Bravia AF9

Sony AF9 je jednou z mála televizí, která nabídne opravdu perfektní podání bez nutnosti uživatelského přizpůsobení v nastavení. Doporučujeme vypnout pouze automatickou detekci okolního světla. Ta sice funguje, avšak obraz je při aktivní funkci zbytečně tmavý a k plnému rozzáření dojde pouze tehdy, pokud je v místnosti přímé sluneční světlo. Samozřejmě ale jdeme proti úspornosti. Maximální jas činí více než 900 cd/m2, což je na poměry OLED panelů špičková hodnota.

Sony KD-55AF9 se může pochlubit také perfektním kontrastem.

Díky HDR, nasazení OLED technologie a procesoru X1 Ultimate jsme si libovali i v případě konzumace pouhého HD obsahu, tedy typicky televizního vysílání ve vysokém rozlišení. To pravé ořechové se vám pochopitelně zpřístupní až po dodání obsahu ve 4K rozlišení s HDR. Od toho okamžiku vás bude běžné Full HD rozlišení nudit, stejně tak začnete pozorovat opravdu skokový rozdíl oproti vaší starší televizi z běžnějších cenových hladin.

Sony Bravia AF9

Sony KD-55AF9 se může pochlubit také perfektním kontrastem. Ani ze zasněžených plání vás nerozbolí hlava – procesor se vždy postará o jasné oddělení detailů a za celou dobu jsme se nesetkali s přesaturovaným barevným podáním, čehož si lze skvěle povšimnout u pleťových odstínů. Nedochází ani k různým obrazovým artefaktům, které jsou pozorovatelné u levnějších zobrazovačů. Pro předpovídání scény využívá Sony AF9 dvě přednastavené knihovny, potěší také technologie Pixel Contrast Booster, která zvyšuje kontrast barev při silné iluminaci.

Mluvit o tom, že AF9 nabízí několik obrazových režimů, které se přizpůsobí danému obsahu (Živý, Standardní, Kino, Hra, Grafika, Fotografie), není třeba ani mluvit, v dané třídě jde o samozřejmý standard. Jeden režim však zmíníme. Jde o Kalibrovaný Netflix, který podání naladí přesně tak, jak to zamýšleli tvůrci pořadů. Jde samozřejmě o režim, který využijete pouze v aplikaci Netflix, přesto potěší, že ze společné spolupráce vzešlo něco více než jen samostatné tlačítko na dálkovém ovládání pro snadné spuštění aplikace. Plynulosti pohybu dopomáhá funkce dopočítávání snímků s označením Motion Flow.

Sony Bravia AF9

Pochválit musíme od výrobce nastavenou ostrost. Obsah není nesmyslně přeostřený, na druhou stranu si lze povšimnout jasného oddělení i těch nejjemnějších detailů. I když si televizor AF9 od Sony určitě nekoupíte pro běžné sledování SD obsahu, který se šíří digitálně, i takový je bez obtíží vstřebatelný. Hledat chyby je opravdu velice komplikované. Zůstaneme u toho, že AF9 uspokojí i vysoce náročné uživatele.

Líbilo se nám
  • perfektní černá
  • příkladná ostrost
  • vlastní procesor
  • Dolby Vision i HDR 10
  • mnoho speciálních režimů

Zvuk: královský poslech

V čem Sony AF9 z řady MASTER Series nijak nezaostává je zvuková složka. Stejně jako u své předchůdkyně se totiž i AF9 může chlubit technologií Acoustic Surface, tentokrát s přídomkem +. A o co že vlastně jde? Na zadní straně se nachází tři zesilovače, které vibrují a vytvářejí zvuk, který se doslova pohybuje spolu s obrazem. Zvuk tedy vystupuje přímo z panelu a neputuje k vám odrazem, například od podložky nebo stěny (dle umístění). Dva postranní subwoofery se starají o hluboké basy a prostorový efekt, který zvuku umožní odrážet se z jedné strany místnosti na druhou. Jmenovitý výkon reproduktorů je velice slušných 6× 10W.

Jednoduše řečeno je celý panel jeden velký reproduktor, i tak bezpečně poznáte jemné nuance a dočkáte se i prostorového efektu. Perfektní je zvuk především u diskuzních pořadů, kdy oceníte přímou soustředěnost zvuku do prostoru.

Kvalita zvukového projevu je i odborníky v zahraničí vnímána jako naprosto perfektní. Sony tak opět dokázalo, že snaha vymanit se z konvenčnosti přináší své ovoce. Zvukový výstup AF9 hodnotíme jako to nejlepší, co jsme na poli televizorů do této doby slyšeli.

Líbilo se nám
  • kvalita dialogů
  • skvělá basová složka
  • přímé směřování zvuku

Uživatelské prostředí: přehledné a intuitivní

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu i u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon nebo tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej, v opačném případě je nutné vzít si na pomoc ovladač. V úvodním průvodci vás čeká nastavení bezdrátové sítě, vstupů a samozřejmě také obrazu. Podrobnější nastavení si Sony v úvodním průvodci naštěstí odpustilo, uvítací proces nastavení tak zabere jen pár minut.

Sony Bravia AF9

Základní nastavení (obraz v obraze, přepínání mezi vstupy i mezi streamovaným vysíláním, například skrze službu LepšíTV či SledováníTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylá nastavení je nutné hledat přímo v prostředí operačního systému Android TV.

Ladění televizních kanálů se vyplatí nechat na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T chytit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Dnes recenzovaný televizor je také připravený na příjem signálu DVB-T2/S2/C.

Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • přehledné prostředí

Chytré a multimediální funkce: vládne Android TV

Jak už jsme zmínili, Sony AF9 z řady MASTER Series je osazena operačním systémem Android TV, konkrétně ve verzi 8.1 Oreo. Tento systém je jeden z aktuálně nejvyspělejších systémů, který můžete v chytré televizi nalézt, a výrazně přepracovává prostředí Androidu 7, který byl přítomen v televizoru A1 v době našeho testování.

Prostředí Android TV 8.0

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, případně Google Play (filmy), můžete se tam dostat příslušným tlačítkem v centrální části ovladače. Prostředí Android TV je nově velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi procházíte horizontálně, mezi kategoriemi pak vertikálně. Pokud vám jakákoliv kategorie nevyhovuje, lze ji skrýt, samozřejmě až na primární kategorii s aplikacemi. Vše působí mnohem čistším a přehlednějším dojmem, velkým plusem je i citelný nárůst rychlosti. Záseků se obávat nemusíte. I proto hodnotíme tuto aktualizaci jako mimořádně povedenou.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), kterou dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Sony Bravia AF9

Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání ve vrchní části televize. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete v českém jazyce vyhledávat obsah dle vašich preferencí. Oceňujeme že inteligentní část pochopí, co hledáte, a dle toho spustí vybranou aplikaci (YouTube, videopřehrávač, případně galerii fotografií).

Přes USB lze bez problémů spustit video ve 4K rozlišení.

Přes USB lze bez problémů spustit video ve 4K rozlišení, v případě formátů pak fungují běžné typy jako AVI (Xvid) či MKV. Samotná televize má i svou malou interní paměť o velikosti 16 GB, ze které je pro uživatele dostupná více než polovina a kterou lze využít pro instalaci aplikací, případně stahování tapet. Prostředí jako takové hodnotíme velmi pozitivně. Za posledních několik měsíců se zcela adaptovalo pro zobrazení na velkém panelu, ovládání pomocí ovladače je příjemné a hlavně intuitivní. Sony zapracovalo také na odladěnosti, záseků se tak obávat nemusíte. V nejhorším případě se dočkáte jen zpomalení přechodové animace.

Líbilo se nám
  • množství aplikací
  • přehlednost
  • plynulost

Zhodnocení: jedna z nejlepších

U závěrečného hodnocení začneme designem a konstrukčním zpracováním. V této oblasti je model AF9 z řady MASTER Series doslova úkazem. Sony opět dokázalo, že i přes zcela odlišný pohled na věc dokáže vytvořit něco, co zkrátka funguje, a ač je design jedinečný, rozhodně se neokouká, a to ani v horizontu několika let. Naše slova podporuje i fakt, že nová generace televizoru naznala jen nepatrná vylepšení, avšak jako celek působí AF9 stejně luxusním dojmem jako její předchůdkyně, ne-li ještě luxusnějším, což má zase na svědomí umírněnější provedení výklopného stojanu.

Sony Bravia AF9

Nejde ale jen o design. Sony nasadilo nepřeberné množství inovativních technologií, které opět fungují. Nejde tak jen o „papírovou dovednost“. Zvuk vystupující z obrazovky je famózní a pokud byste nepátrali v tabulce specifikací, ani vás nenapadne, že je něco jinak. Přesně o to dle mého jde. Inovace jsou jedna věc, ale musí skvěle komunikovat se všemi typy potencionálních zákazníků, tedy jak s těmi technologicky edukovanými, tak i s těmi, kterým jsou technologie doslova ukradené a zkrátka jen chtějí „pěknou televizi s kvalitním obrazem, která bude fungovat“.

Za nás splňuje Bravia AF9 vše, co si příznivce kvality může jen přát. Jde o exkluzivní kousek, u kterého nešokuje ani cena. S podobnou cenovkou se totiž prodávají i modely konkurenčních značek, které přistupují k věci o poznání více konzervativním způsobem. Ne, nejde o narážku, jde o holý fakt. Pokud se vám tedy AF9 líbí a chcete navíc jeden z nejlepších panelů, který aktuálně můžete mít, je novinka vhodným adeptem ke koupi. Za své peníze totiž dostanete exkluzivní kousek elektroniky, který si získá vás i vaše okolí.

Klady
  • famózní a jedinečný design
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • téměř dokonalý obraz i zvuk
  • technologie OLED
  • tenké rámečky
  • moderní systém Android TV ve verzi Oreo
  • snadné nastavení
  • odpovídající cenovka
Zápory
  • nevhodná pro instalaci na stěnu
  • úhlu naklonění je třeba přizpůsobit podložku
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze