Před třemi lety byl v Česku potvrzen první případ koronaviru

Před třemi lety byl v Česku potvrzen první případ koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • 1. března 2020 byly potvrzené první tři případy koronaviru v Česku
  • Jednalo se o osoby, které pobývaly nějakou dobu v severní Itálii
  • Ke včerejšímu dni celkový počet nakažených dosáhl 4 611 001
  • V důsledku nemoci za dobu pandemie zemřelo 42 436 osob

Přesně před třemi lety Ministerstvo zdravotnictví informovalo o prvních třech potvrzených případech koronaviru v Česku. Ke včerejšímu dni celkový počet nakažených dosáhl 4 611 001. Aktuálně je hospitalizovaných 660 osob a 38 pacientů je ve vážném stavu. Za celou dobu se z nemoci zotavilo 4,56 milionů lidí. V důsledku nemoci za dobu pandemie zemřelo 42 436 osob.


V březnu roku 2020 první nakažení lidé pobývali nějaký čas v severní Itálii, kde se v tuto dobu už koronavirus šířil. Během března se v Česku nakazilo celkem 3 257 lidí. Kvůli vysokému počtu nakažených v obcích Litovel, Uničov a Červenka se hygienici rozhodli tyto obce uzavřít. Nikdo nemohl vycestovat mimo obce ani přijet do jedné z obcí. Kromě toho platil pro tamní obyvatele zákaz vycházení. Dne 22. března 2020 první pacient v důsledku viru zemřel.

Od března 2020 začala v Česku platit také některá opatření. Nejdříve byly pozastaveny lety z a do Jižní Koreje a severní Itálie. Poté se začala zavírat základní, střední a vysoké školy. 12. března byl vyhlášen nouzový stav na dobu 30 dnů, se kterým přišla řada dalších opatření, například omezení volného pohybu. Dále byl zakázán provoz restaurací, povinnost nosit ochranu dýchacích cest a až na výjimky byly uzavřeny státní hranice.

O rok později, v březnu 2021, Česko bylo v jedné z nejhorších situací za celou dobu pandemie. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo zavřít všechny školy, školky i dětské skupiny. Na tři týdny také zakázalo pohyb mezi okresy. Musely zavřít také doposud otevřené maloobchody, například obchody s dětským oblečením nebo papírnictví. Testovat se museli všichni zaměstnanci ve firmách, kde pracovalo více jak 10 lidí.


Březen loňského roku byl pro naši zemi příznivý. Od 1. března přestalo platit omezení stanovující maximální počet účastníků na hromadných akcích. V polovině března přestala platit povinnost nošení ochrany dýchacích cest ve většině vnitřních prostorů. Lidé museli nosit respirátory už jen v MHD, nemocnicích a zařízeních sociálních služeb. I přestože v současné době nových případů koronaviru mírně přibývá, Ministerstvo zdravotnictví se nechystá zavádět protiepidemická opatření. Stále se doporučuje jich několik dodržovat – rozestupy, pravidelné mytí rukou a v případě, že se cítíte nemocně, měli byste ve vnitřních prostorách nosit ochranu dýchacích cest.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze