V Americe se rychle rozšířila nová varianta koronaviru

V Americe se rychle rozšířila nová varianta koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Subvarianta omikronu XBB.1.5 je vysoce imunní vůči vakcínám a protilátkám z prodělané nemoci
  • XBB.1.5 v současné době představuje zhruba 41 % nových případů koronaviru v USA
  • Vzestup takových variant by mohl vést k šíření dalších subvariant a nárůstu reinfekcí

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) eviduje rychle se šířící novou variantu koronaviru. Jedná se o subvariantu omikronu nazvanou XBB.1.5, která se v USA stává dominantní, protože je vysoce imunní vůči vakcínám nebo protilátkám z prodělané nákazy. Nová subvarianta omikronu v současné době představuje zhruba 41 % nových případů koronaviru, což je zhruba o dvojnásobek více případů oproti předešlému týdnu.

Vědci pozorovali subvarianty s označením XBB několik měsíců. Ukázalo se, že obsahují prvky, které mohou způsobit, že vakcíny proti COVID-19, včetně subvariant omikronu, budou méně účinné. XBB byl poprvé objeven v Indii v srpnu. Rychle se v celé zemi stal dominantním.

Virolog Andrew Pekosz z Univerzity Johnse Hopkinse uvedl, že se XBB.1.5 liší od příbuzných subvariant mutací, díky které se lépe váže na buňky. „Virus se potřebuje pevně připoutat na buňky, aby efektivněji pronikal dovnitř, a to by mohlo viru trochu pomoci s efektivitou infikování lidí,“ uvedl Andrew Pekosz pro cnbc.com.


Yunlong Richard Cao, vědec a odborný asistent na Pekingské univerzitě, zveřejnil v úterý na Twitteru údaje, které naznačují, že XBB.1.5 se nejen vyhýbá ochranným protilátkám stejně dobře jako varianta XBB.1, která byla vysoce imunní, ale také se lépe váže na buňky prostřednictvím klíčového receptoru.

Vědci z Kolumbijské univerzity prostřednictvím studie zveřejněné minulý měsíc na cell.com upozorňovali, že vzestup subvariant, jako je XBB, by mohl v budoucnosti ohrozit účinnost současných vakcín proti COVID-19 a vést k šíření dalších subvariant a nárůstu reinfekcí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze