Resident Evil 4 Separate Ways
test

Resident Evil 4 Separate Ways

Skvělá herní jednohubka

Povedený remake hry Resident Evil 4 obdržel po několikaměsíčním čekání rozšíření Resident Evil 4 Separate Ways, jež přináší detailní pohled na paralelní příběh agentky Ady Wong. Jak je rozšíření podle nás?

Když se mezi hráče dostal nový remake videoherního klenotu Resident Evil 4, nejeden hráč-pamětník hořekoval nad tím, že se ve hře nenacházejí některé souboje a momenty, jež nescházely v původním titulu Resident Evil 4 (portu z konzole GameCube). Následně vývojáři z Capcomu oznámili dokoupitelný obsah s názvem Separate Ways, který sleduje příběh Ady Wong a svým způsobem by dokonce mohl vydat za regulérní samostatný díl. Jak se povedl?

Excelentní doplnění oblíbeného příběhu

Postava Ady Wong, často považované za femme fattale tohoto dílu, je v mnoha aspektech protipólem Leona S. Kennedyho, hlavního protagonisty hry Resident Evil 4. Na rozdíl od něj stojí na straně „záporáků“ a spíše, než aby jí šlo o dobro ostatních, sleduje své vlastní zájmy. V průběhu hry se pak Ada a Leon setkají hned v několika klíčových momentech, přičemž Separate Ways sleduje a rozplétá celý příběh Ady Wong a umožňuje nahlédnout do zákulisí jejich aktivit.

Postava Ady Wong disponuje přitahovací lanovou pistolí, kterou využívá v rámci soubojů i průzkumu prostředí

Před hráčem se tak rozvíjí velmi zajímavá příběhová linka, jež vysvětluje pohnutky, ale také prezentuje nové protivníky i některé nové lokace. Příkladem budiž oblíbená scéna z původního (a možná jediného kvalitního) filmu Resident Evil z roku 2002, kdy se protagonistka nachází v chodbě s laserovými paprsky, které ji mohou rozřezat na kusy. Konkrétně tato scéna je pak vyřešena formou QTE, tedy rychlého mačkání správné kombinace tlačítek, jež je jedinou možností, jak chodbu projít. V Resident Evil 4 Separate Ways je ale i několik dalších zajímavých herních mechanik.

Jedna z nich se pojí i se speciální schopností Ady, resp. vybavením, kterým je přitahovací lanová pistole. S ní se může Ada pohybovat po lokacích zcela novým způsobem ve srovnání s Leonem. I když tak navštívíte stejné místo (například hrad), můžete se mnohem hbitěji a elegantněji vyhýbat salvám z děl, která vás odstřelují. Přitahovací pistole je však rovněž efektivním prvkem během soubojů, kdy se s ní lze přitáhnout k protivníkům a efektně je odkopnout. Později je pak díky vylepšování možné s touto zbraní rovněž protivníkům vyškubnout štít z rukou apod. Rychlé přitahování se na různá vyvýšená místa a podobně pak bude jistě i velmi zajímavé v kombinaci s režimem virtuální reality, jenž se pro tuto hru v současnosti připravuje.

Souboje, které utkví v paměti

Resident Evil 4 Separate Ways lze dohrát přibližně za 5 hodin, herní délka je tedy srovnatelná například s remakem třetího dílu, což stojí za pozornost, neboť má toto DLC výrazně nižší cenu (necelých 300 Kč). V poměru cena/výkon se tak jedná o skvělou hodnotu a už jen kvůli tomu rozhodně stojí za nákup. Důvodů je však více, jedním z nich jsou nepochybně i epické souboje s bossy.

V rozšíření Separate Ways se totiž utkáte s horským obrem, El Gigante, ale také s ochráncem Salazarovy rodiny, Black Robe. Milovníkům herní série seznámeným s původní hry tak bude umožněno si vychutnat rozšířené souboje s bossy, které jsou zde dovedeny k dokonalosti i díky arsenálu Ady Wong.

Ada ve hře vystupuje jako cynická, sebevědomá a trochu drzá postava.

Adu Wong v rozšíření ztvárnila herečka Lily Gao, která je podle některých názorů méně vhodná pro roli. Ada ve hře vystupuje jako cynická, sebevědomá a trochu drzá postava, která sice sleduje primárně své vlastní zájmy, ale není ani vyloženě záporná. Osobně jsem neměl s výkonem Lily Gao žádný problém a věřím, že hráči, kteří se nepustí do přímého srovnávání (na YouTube je takovýchto videí celá řada), budou určitě spokojeni.

Stále úchvatný vizuál

Za vyzdvihnutí rozhodně stojí i audiovizuální stránka rozšíření. Ostatně ta je stejně povedená jako u remaku Resident Evil 4, což znamená, že se můžete těšit na špičkové animace, krásně detailní grafiku i působivé ozvučení. Ačkoliv je Resident Evil 4 Separate Ways, stejně jako Resident Evil 4, poměrně akční, lze natrefit i na pár vyloženě hororových momentů, které si obzvlášť užijete, rozhodnete-li se pro hraní se sluchátky na uších.

Samostatnou kapitolou jsou filmové scény, které jsou skutečně špičkově zpracované, či bohatá přehlídka nejrůznějších brutálních zakončovacích úderů a podobně, ať už je rozdává Ada či její protivníci. Násilím se zde tedy rozhodně nešetří, na druhou stranu jsem z něj neměl pocit, že je samoúčelné a klade si za úkol pouze šokovat či znechutit diváka.

Zhodnocení

Resident Evil 4 Separate Ways je výtečnou ukázkou toho, jak by mělo videoherní rozšíření pro hru tak zvučného jména, jako je Resident Evil, vypadat. Obsahuje dostatek obsahu, zajímavý příběh, povedená herní vylepšení i zapamatováníhodné souboje s bossy. Za necelých 300 korun se jedná o fantastický poměr cena/výkon a popravdě by si toto rozšíření zasloužilo doporučení, i kdyby stálo dvakrát tolik.

Foto: Capcom

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze