Dead Island 2
test

Dead Island 2

Zábavnější zombie hru najdete jen stěží

Po sáhodlouhém odkladu, kdy už spousta hráčů snad ani nedoufala, že v roce 2014 oznámený Dead Island 2 ještě někdy dorazí, se tak letos konečně stalo. Hra přitom sází na osvědčenou formuli v podobě tak bizarně brutálních soubojů, až jsou komické, ale také přidává několik dalších prvků, které stojí za pozornost. Jaké jsou mé dojmy z hraní?

V herním světě obvykle platí (a historicky se prokázalo u mnoha titulů), že jakmile je hra dlouhodobě odkládána v kombinaci se změnou vývojářů, respektive přehazováním vývoje mezi různými studii, nevzejde z toho nic dobrého. Tato obava přesně z výše uvedených důvodů panovala i u titulu Dead Island 2, který sice (stejně jako první díl) zaujal povedeným trailerem rychle se šířící nákazy v Los Angeles, ovšem každý ví, že trailer snese všechno, a tak se netrpělivě čekalo na vydání finální hry, abychom mohli posoudit co z dlouholetého úsilí vlastně vzešlo.

Humor na prvním místě

Ačkoliv je Dead Island 2 hodně krvavá a brutální hra, každý hráč si brzy uvědomí, jak významnou roli v ní hraje humor. Svým způsobem je Dead Island 2 herní adaptace filmového Zombielandu, který je rovněž o přežívání v postapokalyptickém světě zamořeném zombiemi, ale především o humoru vycházejícím z různých zombie situací. V podobném duchu se odehrává i tento příběh v Los Angeles neboli „HELL-A“, jak je oblast nazývána ve hře.

Hned na začátek dostanete na výběr z několika postav, jejichž atributy se různě liší. Někdo například způsobuje větší poškození, ale na druhou stranu má například menší kapacitu zdraví. Jiná postava má zase skutečně zajímavé speciální útoky. V každém případě si vybere naprosto každý, přičemž ani jedna z postav na mě nepůsobila nesympaticky. Zastoupeny jsou pak kromě mužů také ženy, takže je v tomto ohledu hra rovněž správně genderově vyvážená. Navíc všechny postavy a náznak jejich povah zahlédnete hned na začátku v krátkém traileru ještě před možností výběru, takže víte, podle jakých charakteristik si zhruba vybírat. V tomto traileru se rovněž dozvíte, že se vybraní obyvatelé Los Angeles snažili před rychle se šířící zombie nákazou uniknout tím, že se dostali do letadla, ovšem krátce po vzlétnutí havarovali. Chvíli poté, co se vyhrabete z trosek letadle, se do vás již zakousne zombie, což ovšem neznačí konec, nýbrž začátek této jízdy, neboť jste imunní. To z vás činí cenného spojence pro všechny přeživší, kteří imunitu nemají, ale i potenciální „lék“ na nákazu.

Výše zmíněný humor pak nespočívá jen v často bizarních zraněních zombie, kterých začnete po chvíli možná i litovat, neboť jim budete dávat neskutečně na frak, namísto toho, abyste před nimi utíkali v panice, ale také ve skvěle napsaných postavách. Setkáte se tak například s vysloužilým hercem, ale třeba také s youtuberkou a dalšími postavami, kterým budete různě pomáhat. Dialogy s nimi jsou vždy zábavné, nešetří se různými hláškami, ale zároveň vše působí přirozeně a nejrůznější narážky na náš svět nevyznívají do prázdna. V tomto ohledu podle mě Dead Island 2 například převyšuje Dying Light 2, který má sice trochu jinou (temnější) atmosféru, ale dialogy se zkrátka tak nepovedly.

Brutalita na druhou. Nebo ne?

Po zhlédnutí jakéhokoliv traileru na Dead Island 2 vám bude okamžitě jasné, jak brutální souboje vás ve hře čekají. Zombie tak můžete zpracovávat pěstmi, golfovou holí, ale také břitvami připevněnými na ruce ve stylu Wolverina. Ačkoliv není systém kombinování až tak propracovaný, jako tomu bylo možná ve hrách Dead Rising, rozhodně si užijete spoustu zábavy. Kombinovat můžete různé sečné/bodné zbraně s elementy, jako je elektřina či oheň, což znamená, že protivníky poškodíte pořezáním či bodnutím, ale také je například zapálíte. V rámci soubojů lze využívat také prostředí, tudíž budete různě manipulovat s kanystry vody (benzínu či třeba kyseliny), abyste nenažraným zombiím pořádně zavařili. Později se do hry dostanou i střelné zbraně, ovšem s nimi to podle mě není až taková zábava, jako když na věc jdete pěkně zblízka.

Brutální souboje pak doplňují různé speciální údery, které si postupně osvojujete, jak si vylepšujete vlastnosti. Špičkový je rovněž speciální systém poškození, na který vývojáři lákali ještě dlouho před vydáním hry. Ten umožňuje sledovat, jak z nepřátel odpadávají kusy masa, zvětšují se jim řezné rány a podobně. Systém je přitom velmi pěkně zpracovaný a rozpozná, kam přesně jste zombii udeřili a také čím. Problém není třeba nemrtvému doslova vyrazit oči z důlků. Nechutné? Možná. Zábavné? Stoprocentně.

Kromě řadových zombií, tedy chodců, kteří jsou pomalí a nemotorní, pak mají tvůrci hry v repertoáru ještě několik dalších druhů včetně supersilných velkých nepřátel (původně se zřejmě jednalo o kulturisty apod.), kteří umí způsobit výrazně závažnější poranění. Během hry se však setkáte také s několika bossy, jež jsou pěkně zpracovaní a utkání s nimi jsou hodně zábavná.

To nejlepší nakonec?

Dead Island 2 je po stránce hratelnosti velmi povedenou hrou, která sice nepřináší nic vyloženě revolučního, ale svým zpracováním a humorným pojetím vás udrží u obrazovky na dobrých 25 až 30 hodin dle toho, zda budete plnit všechny dostupné úkoly, či se jen snažit projít hlavní příběhovou linkou. Faktor zábavy se navíc podstatně navýší, budete-li hrát s přáteli v kooperativním režimu. Jak se však dlouho vyvíjená hra povedla po audiovizuální stránce?

V tomto ohledu vývojáři využili Unreal Engine 4 a výsledky jsou navzdory dlouholetému vývoji velmi slušné. Hra běží na PlayStationu 5 ve 4K rozlišení s 60 FPS bez viditelných poklesů frameratu, navíc vypadá i velmi hezky. Má velmi dobré nasvícení, animace jsou pěkně plynulé a jde vidět, že si vývojáři dali práci i s různými detaily. Také ozvučení je na skvělé úrovni a jako vždy jej oceníte zejména, budete-li hrát se sluchátky. V neposlední řadě bych rád zmínil povedenou haptickou odezvu, ovšem tím pro nás zřejmě největším překvapením je pak kompletní textová lokalizace do českého jazyka.

Na té si dali překladatelé dost záležet, navzdory tomu, že je v tomto ohledu čeština trochu krkolomná a musí počítat s možností, že hrajete za ženskou/mužskou postavu. S výjimkou několika menších drobností překladu, který podle mě 100% nezapadal do kontextu, je úroveň špičková a hru si užijí i ti, kteří neholdují angličtině či jiným světovým jazykům.

Zhodnocení

Dead Island 2 je ukázkou toho, že i hra, která byla ve vývoji několik let a došlo u ní ke změně vývojářských týmů, může být technicky kvalitně provedená a hlavně zábavná. To vše navíc s parádní českou lokalizací. Zmíněný kooperativní režim je pak jasnou volbou pro všechny, kteří si chtějí užít nápadité mordování zombií s kamarády a královsky se u toho pobavit.

Foto: Deep Silver

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze