Revoluce na obzoru? Vědci přišli na způsob, jak vrátit cit do umělých končetin

Revoluce na obzoru? Vědci přišli na způsob, jak vrátit cit do umělých končetin
  • Trik spočívá ve speciálním rozhraní, které rozvibruje nervy v místě, kde se protéza napojuje na pahýl
  • Testovací pacienti zvládají instinktivně ovládat své protézy bez toho, aby se na ně museli neustále dívat, jak tomu v současnosti bývá zvykem
  • Prozatím prý není odezva moc komplexní, ale už nyní mají prý pacienti pocit, jako by byla umělá ruka skutečně jejich

Už delší dobu je možné ovládat bionické protézy pouze pomocí vašeho mozku, ale něco těmto umělým končetinám stále chybělo, a to nervová odezva, která by dala lidem pocit, že mají skutečně zpět vlastní ruku. Prozatím se musíte zkrátka dívat na svou protézu, aby se vůbec pohnula a zdvihla třeba sklenici vody, zatímco přírodní končetiny reagují samozřejmě instinktivně a nemusíme je pořád kontrolovat. Prostě jen sáhneme, pro co chceme.

Tento cit by se ale mohl již brzy stát základním prvkem všech robotických protéz. Vědci totiž vytvořili neurální rozhraní, které dokáže vytvářet takovou odezvu z protézy, díky které si budou lidé po amputaci připadat, jako by měli třeba vlastní ruku nebo nohu. Trikem je nové dvousměrné rozhraní, které rozvibruje nervy v místě, kde se protéza napojuje na pahýl. Díky tomu bude mozek ošálen a bude si myslet, že je umělá ruka opravdu vaše.

Pacienti, kteří novou technologii testují, mohli prý nejen provádět různé úkony jako zmiňované zvedání sklenice bez koukání na protézu, ale rovněž provádět tyto pohyby s podobnou ladností jako někdo zcela zdravý. Nejvíce si ovšem pochopitelně pochvalují, že opravdu cítí, jako by měli opět ruku, a ne že mají k tělu jen připoutané nějaké elektronické zařízení.

Robotická protéza ruk

Odezva těchto nových protéz sice ještě není moc komplexní, ale její tvůrci nehodlají přestat s vylepšováním a chtějí tělu přenášet také daleko jemnější signály, které bude ještě lépe replikovat lidské tělo. Veledůležitá technologie, jako je tato, ovšem nemusí být hned perfektní, stačí když jen opravdu dokáže obnovit instinktivní ovládání rukou, které je jinak ztraceno. Díky tomu by mohli poté lidé strávit méně času učením se, jak s protézou zacházet, a mohli by jí namísto toho začít konečně pořádně využívat.

Zdroje: stm.sciencemag.org, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze