Pobavte se videem tančícího robota, který si vytváří vlastní choreografie

Pobavte se videem tančícího robota, který si vytváří vlastní choreografie
  • Robot jménem ANYmal je dílem týmu z univerzity v Curychu
  • Poslechne si píseň, připraví si choreografii a pak s ní synchronizuje své pohyby

V poslední době se čím dál častěji přesvědčujeme, že roboti nejsou ani zdaleka tou hrůzostrašnou hrozbou lidstva, jak je vyobrazují různé filmy a knihy. Nedávno jsme se mohli zasmát, jak jim nejde lyžování, a dnes můžete svůj týden začít úsměvným videem robota, který se to nebojí rozjet na tanečním parketu. Byť mu to zatím moc nejde, je zajímavé, jak vůbec celý proces jeho tance vzniká.

Jeho tvůrci z univerzity v Curychu totiž nevytvořili nějaký program pohybů, které by pak robot jen replikoval. Namísto toho musí ANYmal skutečně poslouchat hudbu, na níž poté reaguje v reálném čase svými pohyby. Robot musí tedy za pochodu analyzovat rychlost písně a její rytmus, následně si naplánuje, jaké pohyby by se k dané písni hodily, začne tancovat a poté si zpětně kontroluje všechny své pohyby, zda skutečně sedí do rytmu hudby.

Tvůrci se přitom nechali slyšet, že jedním z hlavních důvodů, proč takového robota vůbec vytvořili, je prostý fakt, že chtěli zkrátka jen výzvu. „Chtěli jsme vytvořit takového robota, kterého můžete přivést do klubu, on si sám zjistí, jakou hrají hudbu, vytvoří na jejím základě vlastní choreografii a vše potom synchronizuje s vlastními pohyby,“ říká student Péter Fankhauser, jenž na robotovi pracuje. „Zároveň nás zajímalo, jestli dokážeme vytvořit něco, co by se pohybovalo jako živé. Tanec je velice lidská a pohybově náročná aktivita, takže byla výzva se jej pokusit napodobit.“

I když se to tak nemusí na první pohled zdát, tak má technologie v tančícím robotovi důležité využití v jiných oblastech. Mechanismus, pomocí kterého dokáže ANYmal analyzovat vlastní pohyby a zkontrolovat si, zda skutečně tancuje do rytmu hudby, je velmi užitečná smyčka zpětné vazby. Podobné procesy by našly využití kupříkladu u průmyslových robotů či záchranných a průzkumných strojů.

Děláme na hromadě zcela seriózních projektů v rámci robotiky, ale občas si užijeme i trochu srandy, jako třeba v případě tohoto robota,“ doplňuje Fankhauser. „Pro nás studenty a vůbec pro všechny zúčastněné je příjemné občas vytvářet něco odlišného a vyzkoušet, co všechno dokážeme ze strojů dostat.“

Zdroj: rsl.ethz.ch

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze