Robot Hyundai VEX získal ocenění Red Dot Design Award

Robot Hyundai VEX získal ocenění Red Dot Design Award
Fotografie: hyundai.com
  • Robot váží 2,8 kg a používají ho pracovníci na montážních linkách, kteří provádějí pracovní úkoly nad hlavou
  • Hyundai Motor Group plánuje zavedení robotů VEX v montážních závodech na celém světě s cílem zvýšit produktivitu a současně i úroveň bezpečnosti práce

Nejnovější nositelný průmyslový robot VEX (Vest Exoskeleton) společnosti Hyundai Motor Group zvítězil v kategorii Produktový design (dílčí kategorie Inovativní produkt) prestižní mezinárodní designérské soutěže Red Dot Design Awards, která letos slaví 60. výročí. Zařízení VEX bylo vyvinuto v souladu se zaměřením společnosti Hyundai Motor Group na zdraví a bezpečnost svých zaměstnanců v průmyslových provozech. Robot, přinášející do odvětví robotiky inovativní řešení, snižuje únavu a zabraňuje zraněním. Díky tomu si od poroty soutěže Red Dot Design Awards vysloužil uznání.

Toto ocenění je potvrzením plodné spolupráce mezi robotickou laboratoří a designérským centrem Hyundai,“ řekl Dong Jin Hyun, vedoucí robotické laboratoře ve společnosti Hyundai Motor Group. „Naše laboratoř se v souladu s vizí značky Hyundai – „Pokrok pro lidstvo“ – snaží být průkopníkem v oboru robotiky kombinováním různých technologií. Hyundai, podpořen úspěchem a uznáním pro zařízení VEX, bude i nadále vyvíjet originální produkty, které budou lidem zvyšovat kvalitu života.“

Kompaktní konstrukce bylo dosaženo s využitím nejmodernějších technologií, které eliminují potřebu akumulátoru. VEX se nosí jako batoh a s využitím polycentrické osy poskytuje maximální sílu 54 N, což je při hmotnosti zařízení pouhých 2,8 kg solidní hodnota. Robot VEX je určen především pro pracovníky na montážních linkách, kteří vykonávají jednotlivé pracovní úkony převážně nad hlavou. VEX se uplatní například při montáži dílů na spodní stranu vozidla. VEX si již získal srdce pracovníků, kteří toto zařízení používali v rámci pilotního programu v závodech společnosti Hyundai Motor Group v USA. Zaměstnanci hodnotili zařízení VEX velmi pozitivně, protože snižuje únavu paží a ramen a současně zvyšuje produktivitu a bezpečnost.

Hyundai Motor Group uvažuje o zavedení robotů VEX v montážních závodech na celém světě. Komerční výrobu zajistí společnost Hyundai Rotem a očekávaná cena bude až o 30 procent nižší než u současných produktů.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze