Robot na odběr krve má být přesnější než lidé

Robot na odběr krve má být přesnější než lidé
  • Pro navigaci používá ultrazvuk
  • U špatně přístupných žil má vyšší úspěšnost než lidé

Možná je to i váš případ, minimálně nejspíše znáte někoho ze svého okolí, kdo se panicky bojí jehel. Každé lékařské vyšetření spojené s odběrem krve je tak pro dotyčného veliký problém. Z části se může jednat o iracionální strach, ale také o špatnou zkušenost z minulých odběrů. Server rutgers.edu však informuje o vynálezu, díky kterému by mohly být injekce o mnoho přesnější, a tudíž i méně bolestivé.

Robot byl navržen speciálně pro pacienty, kteří mají slabě viditelné žíly. S tím se lékařský personál musel vypořádat tak, že nejdříve provedl ultrazvukové vyšetření. Tento krok nyní odpadá, protože stroj již má zabudovaný ultrazvuk. Ten se používá pro zjištění správného místa. Odebranou krev pak stačí vyjmou ze zkumavky, anebo ji přístroj rovnou analyzuje.

U dobře přístupných žil měl robot úspěšnost 97 %, zatímco u celkového vzorku pa 87 %. To je relativně hodně, zvláště ve srovnání s tím, že podle studie selže 25 až 60 % pokusů o odběr krve v závislosti na zkušenosti zdravotníka a problémech pacienta.

I když se jedná teprve o první prototyp, který čekají mnohé náročné zkoušky a schvalovací projekt, jednou bychom se s ním mohli setkat vedle odběrových laboratoří například také v přístrojích na dialýzu a dalších podobných medicínských přístrojích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze