Menteebot je humanoidní robot pro pomoc v domácnosti. Nejdříve ho musíte vycvičit

Menteebot je humanoidní robot pro pomoc v domácnosti. Nejdříve ho musíte vycvičit
Fotografie: Mentee Robotics
  • Robot má mít stejný rozsah pohybů jako člověk
  • Zajímavé je jeho učení, kdy nejprve trénujete jeho virtuální model umělé inteligence
  • Do prodeje by měl jít příští rok

Když se řekne humanoidní robot, každého hned napadne Atlas od Boston Dynamics nebo Optimus od Tesly. Oba dva tyto pokročilé modely mají nakročeno hlavně k použití v práci, hlavně všude tam, kde by to pro živého člověka bylo příliš těžké, nebezpečné, nebo monotónní. Dočkáme se ale někdy toho, že budou podobní roboti součásti domácností, kde budou pomáhat jejich členům, jak to často vídáváme ve sci-fi filmech? Firma Mentee Robotics si myslí, že ano a že to nebude už dlouho trvat.

Konkrétně se o to má postarat nedávno představila robot Menteebot, který je velký jako člověk a je až po okraj vybaven funkcemi s umělou inteligencí. Je inzerován jako personalizovaný robot s umělou inteligencí, kterého můžete mentorovat. Umí běhat, chodit do stran a dokonce se otáčet, a to vše se stejnou rovnováhou a ovládáním jako člověk. Výrobce také tvrdí, že při zvedání těžkých předmětů přizpůsobí svou chůzi. Tyto těžké předměty by měl být schopen snadno zvedat díky tomu, že je, no, naprosto obrovský: i když nemá hlavu, je velký jako dospělý člověk a váží okolo 80 kilogramů. I přesto působí na zveřejněných záběrech docela hbitě. Umí běhat a paže a ruce představují plný rozsah pohybu a dostatečnou přesnost pro provádění jemných úkolů. To má demonstrovat video, na kterém jemně podává člověku kus nádobí.

Je to robot se dvěma rukama a dvěma nohama, který teoreticky dokáže dělat mnoho stejných věcí jako my. Společnost tvrdí, že ho můžeme k těmto činnostem vycvičit. Zdá se, že to funguje tak trochu jako jiná kontroverzní technologie umělé inteligence. Chcete-li Menteebota naučit nový úkol, spustíte simulovanou verzi bota, která projde digitální verzí úkolu. Software plní úkol znovu a znovu, dokud na něj nepřijde. Poté by měl být robot schopen splnit úkol v reálném světě. Zdá se to jako mimořádně ambiciózní slib, ale počkáme si na konečný výsledek. Doufejme, že nebude mít halucinace a nebude si dělat, co se mu zlíbí, jako jiné kousky technologie umělé inteligence.

Menteebot bude k dispozici ve dvou variantách. Je tu domácí bot, který je nucen vykonávat domácí práce, a komerční bot, který je nucen vykonávat manuální práci. Jaká bude jeho cenovka, to chce firma odhalit v roce 2025, kdy by měla být hotova s vývojem prvního komerčního kousku.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze