Robotizovaný útulek pro kočky? V Číně realita

2
Robotizovaný útulek pro kočky? V Číně realita
  • Útulek umí rozpoznat kočku a vpustit ji dovnitř
  • Umělá inteligence umí rozpoznat mnohá onemocnění

Inženýr Wan Xi čínského vyhledávače Baidu je velkým milovníkem koček a trápilo ho pomyšlení, že zhruba polovina jich v Pekingu nepřežije zimu. Rozhodl se proto, že jim pomůže. Jako řešení se nabízí zprovoznění dalšího útulku pro kočky, které je ale finančně náročné. Nejdražší je přitom lidská práce. Wan proto přemýšlel, jak by mohla v tomto případě pomoci technika, internet a sociální sítě. Vznikl tak chytrý útulek.

kočka

Vše začíná už při vstupu do útulku, kde chytrá kamera umí rozpoznat 174 různých druhů koček, a zajistí tak, aby se dovnitř nedostalo zvíře, které tam nepatří. Uvnitř je udržována stálá teplota a čidla hlídají i hladinu oxidu uhličitého, podle čehož automaticky spouštějí ventilaci. Dávkování vody a potravy je automatické a o doplňování se starají dobrovolníci.

Tím však možnosti „chytrého útulku“ nekončí. Kočky jsou sledovány kamerami a obraz analyzuje umělá inteligence vyvinutá firmou Baidu. V tomto případě hledá projevy obvyklých kočičích onemocnění a svá zjištění hlásí přes sociální sítě dobrovolníkům.

Diskuze ke článku
Flanér
Konečně něco pozitivního ohledně zvířat z Číny. Pomohlo by to opuštěným zvířatům všude na světě.
Řezňýk
Tak jenom aby pak nenapadlo někoho tam přiděl z druhé strany linku na zpracování masa. Umělá inteligence pak otevře vrátka, až zvíře dosáhne jateční váhy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze