Nový výzkum odhaluje, že přes 40 % domácích koček aportuje

Nový výzkum odhaluje, že přes 40 % domácích koček aportuje
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Majitelé celkem 8 224 koček vyplnili průzkum ohledně aportování jejich domácích mazlíčků
  • Kočky aportují bez předchozího výcviku a považují přinášení hraček za hru
  • Více aportují mladí kocouři, kteří se zdržují pouze doma

Aport je hra, kterou si každý spojí se psem. Pokud jste ale majitelem koček, pak je pravděpodobné, že i vaše kočka vám alespoň občas přinese hozenou hračku zpět. Potvrzuje to i nově zveřejněný výzkum, který zjistil, že 40,9 % koček aportuje. Otázka, proč tomu tak je, je ale zatím nezodpovězena. Ani psi, ani kočky neměli před domestikací potřebu aportovat, u psů je to ale dnes naprosto běžná věc v rámci hry.

Během domestikace psů jsme je vybrali pro některé specifické chování, jako je aportování, což pravděpodobně ve větší míře vysvětluje, proč je aportování u psů mnohem běžnější. Pro mě je větší otázka, proč tolik koček aportuje, když jsme je podle našich znalostí nevybrali konkrétně, aby pomáhaly lidem s úkoly, jako je lov nebo pasení,“ uvedl pro livescience.com spoluautor studie Mike Delgado. I když kočky pro aport trénovány nebyly, většina z nich začne aportovat bez jakéhokoli předchozího výcviku.

Nová studie sbírala data od majitelů celkem 8 224 koček. Ti odpovídali na otázky, zda jejich mazlíček aportuje, jaké hozené předměty a zda to dělá jen někdy, nebo pokaždé. Na základě těchto dotazníků se zjistilo, že 40,9 % koček aportuje a jasně je to spjato se hrou. Téměř 58 % koček si pak nosí své hračky, ačkoli neaportují, a 39 % je přinese svému majiteli, aby si s nimi hrál. Aportování u koček také mělo souvislost s plemenem, pohlavím i stářím. Více aportují barmské, siamské a tonkinské kočky. Pravděpodobnost se ještě zvýší, pokud jde o mladého kocoura bez zdravotních potíží, který se zdržuje pouze doma.


Studie se zaměřila i na aportování psů, přičemž průzkum vyplnilo 73 724 majitelů psů. Výsledek byl dle očekávání vyšší – aportování bylo potvrzeno u 77,8 % psů. Nejvíce pak aportovala plemena jako jsou retrívři, pudli, angličtí ohaři a kokršpanělé. Je tedy zjevné, že více aportovali psi vyšlechtění k lovu. I pro psy je ale aportování většinou jen zábavná hra.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze