I kočky mohou při pádu dopadnout špatně – ne vždy přistanou na všechny čtyři

Vyvracíme nejčastější mýty
I kočky mohou při pádu dopadnout špatně – ne vždy přistanou na všechny čtyři
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • K otočení ve vzduchu používají kočky takzvaný vzpřimovací reflex
  • Jejich vnitřní ucho obsahuje buňky, které zasílají do mozku informace o poloze
  • Pokud je však výška malá, kočka se nestihne otočit

Vítejte u dalšího dílu seriálu o vyvracení zažitých mýtů. Dnes zavítáme do zvířecí říše a zaměříme se na kočky, o kterých se říká, že vždy dopadnou na všechny čtyři nohy. Ve většině případů je to pravda, ale jsou i situace, kdy se kočka může při pádu zranit a na nohy nedopadne. Pojďme si tedy vysvětlit, jak kočičí smysly fungují a proč se občas dopad na nohy nepovede.

Vzpřimovací reflex

K tomu, aby se kočka dokázala ve vzduchu otočit a správně dopadnout na nohy, využije k tomu podle purina.co.uk takzvaný vzpřimovací reflex. Jedná se o funkci vestibulárního aparátu, kdy hypersenzitivní vlasové buňky ve vnitřním uchu přesně ví, v jaké pozici se tělo kočky nachází, a následně převedou informaci do mozku. Podle toho kočka vždy rozpozná, na jakou stranu tělo postupně od hlavy až po ocas otočit. Tuto funkci mají i další zvířata, včetně lidí, ale jen kočky mají tak rychlé reflexy, že dokáží zareagovat.

K rychlému otočení na správnou stranu kočkám napomáhá i skladba kostry. Nemají klíční kost, takže lopatky mohou více pružit a jejich páteř má 30 obratlů. Ačkoliv jsou ale kočky vybaveny schopností orientovat se velmi rychle v prostoru, ne vždy dokážou přistát na nohou.

kočka ve skoku

Přistání na nohou ovlivňuje výška

Výzkum, který provedla Fiorella Gambale z Institutu pro výzkum koček v Miláně, ukázal, že pokud se kočka pustí z malé výšky hlavou dolů, nestihne se otočit. Při pokusu se ukázalo, že při výšce 30 cm nad zemí se kočka nestihla otočit a ani jednou ze sta pokusů nepřistála na nohou. Stačí ale výšku zdvojnásobit a kočka už pokaždé dopadla na všechny čtyři. 60 cm se tedy ukázalo jako dostatečná výška k tomu, aby se kočka stihla otočit správným směrem.

Aby mohlo dojít k otočení ve vzduchu, musí kočka využít své hybnosti. Podle discovermagazine.com natáhne zadní nohy a přední skrčí pod sebe. To kočce umožní otočit přední část bez větší námahy. Následně natáhne přední packy a zastrčí pod sebe zadní a otočí správným směrem i zadní část těla. Na prakticky stejném principu se například točí i krasobruslaři, kteří natahováním rukou od těla a dáváním k tělu mohou ovlivnit to, jak rychle se otáčí.

I když se ale kočka při pádu z velké výšky dokáže otočit tak, že dopadne na všechny čtyři, jsou i další hrozby, které jí mohou přivodit zranění. Kočka při dopadu zapruží, aby nedošlo ke zlomeninám, jenže kvůli absenci klíční kosti při pádu z vysoké výšky může dojít k tomu, že hlava zapruží až k zemi a kočka se zraní v oblasti dolní čelisti. Při skoku na beton tak mohou být dopady i smrtelné. K ublížení může dojít i při doskoku na kluzký povrch – klasicky mokrá zem nebo zledovatělý povrch.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze