Má váš mazlíček nadváhu? Jaké to může mít dopady na jeho zdraví?

Má váš mazlíček nadváhu? Jaké to může mít dopady na jeho zdraví?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Nadváhou jsou nejvíce ohroženi kastrovaní psi a kočky
  • Obezita zvyšuje riziko srdečního onemocnění, cukrovky, rakoviny a dalších závažných onemocnění
  • Pro zvíře je důležitý pohyb a úprava stravy

Stejně jako lidé, i domácí mazlíčci mají různé povahy. A pokud jde o jídlo, někteří sní jen to, co potřebují, a jiní sní vše, na co přijdou. I pro zvířata je ale obezita nebezpečná a může jim značně zkrátit život. I když jim v dobré víře chceme poskytnout pamlsky nebo to, co jíme my, můžeme jim tím do budoucna spíše uškodit. Možná nedokážete odolat psím očím a musíte se rozdělit, ale příště si vzpomeňte, co obezita u psů a koček způsobuje.

Komu nejvíce obezita hrozí?

U psů záleží hodně na plemeni, ale i na páníčkovi. Pokud má majitel zvířete nadváhu či obezitu, je i větší pravděpodobnost u zvířete, jelikož je časté, že dostává více krmení a zároveň má méně pohybu. Tloustnutí také více postihuje kastrované psy a kočky a s věkem se riziko ještě zvyšuje. Podle gladesvillevet.com.au nadváhu také ovlivňuje nekvalitní nebo nesprávně zvolené jídlo.

Zdravotní problémy

Nadváha a obezita vede k nemocem, které jsou velmi podobné i u lidí. Jak uvádí animalemergencyservice.com.au, pokud má vaše zvíře obezitu, má větší riziko srdečního onemocnění, cukrovky, rakoviny, artritidy, vysokého krevního tlaku a může mít respirační potíže. Pokud je obezita dlouhodobá, vznikají pak problémy s klouby (většinou u psů) a ledvinami (u koček). Dlouhodobým přejídáním tak můžete svému domácímu mazlíčkovi zkrátit výrazně délku dožití.

Kočka

Psi se mohou na procházkách více zadýchávat, což vede k tomu, že se jim nechce na delší procházky, což ještě prohlubuje nabírání na váze. U obézních koček je později problém s umýváním, jelikož přestanou být tak ohebné a také nejsou schopny vyskočit do výšky jako dříve. Pokud tedy chodí i ven, může to pro ně být problém při útěku.

Jak nadváhu a obezitu řešit?

Většinou je na vině překrmování, a tak bude potřeba nejdříve omezit množství stravy. Pokud si nejste jisti, jaká je správná gramáž žrádla pro vaše zvíře, přečtěte si doporučené dávkování, případně kontaktujte svého veterináře. Můžete také zakoupit nízkokalorickou stravu. Přestaňte jim také dávat pamlsky, nebo množství alespoň omezte. Pamlsky jsou ve většině případů vysokokalorické a přispívají k nadváze.

Stejně tak to je s lidským jídlem, které je pro psy i kočky ve většině případů nevhodné. Pokud například dáte psovi nebo kočce syrové maso, je potřeba jim následně ubrat z jejich dávky. Dobré také je, více si se zvířetem hrát, aby mělo dostatek pohybu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze