Rolls-Royce vytvoří malý jaderný reaktor pro měsíční základnu

Rolls-Royce vytvoří malý jaderný reaktor pro měsíční základnu
Fotografie: NASA
  • Společnost získala v přepočtu 80 milionů korun na vývoj mikroreaktoru
  • K dodání na Měsíc by měl být připraven do roku 2029
  • Jaderný pohon bude poskytovat nepřetržitou energii pro delší pobyty na Měsíci

Společnost Rolls-Royce získala finance od Britské vesmírné agentury, aby mohla vtvořit malý jaderný reaktor, který by sloužil jako dlouhodobý zdroj energie na měsíční základně. Program nazvaný Micro-Reactor má za cíl vyvinout technologii, která poskytne dostatečné množství energie k práci na Měsíci. Ta bude potřebná jak pro provádění experimentů, tak pro podporu života na Měsíci, čímž by se mohly budoucí mise prodloužit.

Britská vesmírná agentura bude projekt financovat částkou 2,9 milionů liber (80 milionů korun) a očekává, že společnost představí model lunárního mikroreaktoru. Ten bude podle Rolls-Royce připraven k odeslání na Měsíc do roku 2029. „Jak se připravujeme na to, že se lidé poprvé po více než 50 letech vrátí na Měsíc, podporujeme výzkum, jako je tento lunární modulární reaktor Rolls-Royce, abychom vytvořili nové zdroje energie pro měsíční základnu,“ řekl ministr zahraničí pro vědu, inovace a technologie George Freeman.

Čistý zdroj energie bez dalších potřeb

Jaderný reaktor bude malý, lehký a v porovnání s ostatními možnými zdroji bude poskytovat nepřetržité napájení bez ohledu na umístění či sluneční svit. Navíc místa, která byla vybrána pro přistání Artemis III, jsou blízko měsíčního pólu, kde příliš slunečního svitu není. Rolls-Royce bude na mikroreaktoru spolupracovat s dalšími vědci, především z univerzit jako jsou Oxford, Brighton, Bangor a další.


Spojení s Rolls-Royce přišlo poté, co agentura oznámila, že britským společnostem poskytne až 51 milionů liber na vývoj komunikačních a navigačních služeb pro mise na Měsíc v rámci programu Moonlight od Evropské kosmické agentury (ESA). „Tento inovativní výzkum společnosti Rolls-Royce by mohl položit základy pro zajištění nepřetržité lidské přítomnosti na Měsíci a zároveň posílit širší britský vesmírný sektor, vytvořit pracovní místa a generovat další investice,“ uvedl výkonný ředitel Britské vesmírné agentury Dr. Paul Bate.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze