Axiom Space ukázal nové skafandry pro misi Artemis III

Axiom Space ukázal nové skafandry pro misi Artemis III
Fotografie: Axiom Space
  • Prototyp skafandru je tmavě šedý s logem Axiom Space, na Měsíci však budou astronauti nosit bílé
  • Nový oblek umožňuje více pohybu a zároveň poskytuje větší bezpečí ve vesmírném prostředí
  • Axiom Space bude do budoucna soutěžit ještě s další společností Collins Aerospace

Dnes odpoledne společnost Axiom Space představila skafandr nové generace pro misi Artemis III. Prototyp AxEMU má tmavě šedou barvu, ačkoliv konečná verze bude pravděpodobně celá bílá, jako tomu bylo i u předchozích obleků. „Pokračujeme v odkazu NASA navržením pokročilého skafandru, který umožní astronautům bezpečně a efektivně operovat na Měsíci. Skafandr Artemis III společnosti Axiom Space bude připraven čelit složitým výzvám měsíčního jižního pólu,“ uvedl v prohlášení Mike Suffredini, prezident a generální ředitel Axiom Space.

Nový skafandr Axiom Extravehicular Mobility Unit poskytne větší flexibilitu, vyšší ochranu před vesmírným prostředím a nástroje pro lepší průzkum měsíčního povrchu. Tradiční bílá barva má jasné opodstatnění – odráží teplo od jeho nositele. Prototyp jiné barvy měl hlavně upozornit na barvy Axiom Space, který nesl i jeho logo. Společnost na vytvoření krycí vrstvy skafandru spolupracovala s kostýmní návrhářkou Esther Marguis, která se podle space.com podílela na seriálu o historii Apollo „For All Mankind“ od Apple TV.

Skafandry nové generace umožní provádět vědu na Měsíci jako nikdy předtím.

Partnerství NASA s Axiomem je zásadní pro přistání astronautů na Měsíci a pokračování amerického vedení ve vesmíru. V návaznosti na roky výzkumu a odborných znalostí NASA umožní skafandry nové generace nejen chodit první ženě po Měsíci, ale také otevřou příležitosti zkoumat a provádět vědu pro více lidí na Měsíci než kdy předtím,uvedli zástupci NASA. Kromě Axiom Space NASA nedávno udělila i zakázku společnosti Collins Aerospace – obě společnosti tak mezi sebou v budoucnu budou soutěžit ve vývoji nových skafandrů pro výstupy do vesmíru i vycházky po měsíčním povrchu.


Axiom Space je zodpovědný za návrh, vývoj, kvalifikaci, certifikaci a výrobu skafandrů, podpůrného vybavení i nástrojů, které budou při misi Artemis III potřeba. Před samotnou misí se bude také provádět nespočet testů v prostředí podobném vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze