Artemis III – návrat lidstva na Měsíc v roce 2025

Artemis III – návrat lidstva na Měsíc v roce 2025
Fotografie: NASA
  • Astronauti by měli přistát na měsíčním jižním pólu
  • S kosmickou lodí se dostanou na oběžnou dráhu Měsíce a pomocí rakety od SpaceX se poté dva z nich dostanou na Měsíc
  • Na jeho povrchu budou odebírat vzorky a pořizovat fotografie a videa

Třetí mise Artemis v pořadí by měla po více jak 50 letech přivézt zpět na povrch Měsíce lidstvo. Mise je aktuálně naplánována na rok 2025, a stane se tak poprvé, co lidé přistanou poblíž měsíčního jižního pólu a budou jej prozkoumávat. Později zde chce NASA postavit i trvalou základu a pomocí Gateway, která bude obíhat na oběžné dráze Měsíce, tak zajistit trvalou přítomnost lidí na Měsíci. Zdá se to nemožné? Dnes možná ano, ale i Mezinárodní vesmírná stanice nějak začínala a letos to bude již 23 let, co je nepřetržitě obydlená.

Orion jako dopravní prostředek

Kosmická loď Orion hrála důležitou roli již při první misi Artemis a bude tomu tak i nadále. Ačkoliv pro misi Artemis III bude Orion postaven znovu, měl by být již opakovatelně použitelný. Pojme čtyři astronauty se zásobami až na jeden měsíc a na vrcholu rakety Space Launch System (SLS) se vydá na povrch Měsíce. Nejdříve musí dosáhnout oběžné dráhy Země, kde se rozvinou solární panely a pomocí několika zážehů Orion začne směřovat k Měsíci, což bude trvat několik dní.

SpaceX dodá měsíční lander, se kterým přistanou dva členové posádky na Měsíci.

Později se umístí na oběžnou dráhu, která byla vybrána jako nejstabilnější pro komunikaci se Zemí a zároveň vyžaduje nejméně paliva pro udržení se na ní. Na této oběžné dráze bude i lunární vesmírná stanice Gateway. NASA bude spolupracovat zejména se SpaceX, která dodá důležitý měsíční lander, se kterým přistanou dva členové posádky na Měsíci. Zbývající dva zůstanou v Orionu na oběžné dráze.

Co na Měsíci?

Astronauti budou nejprve pobývat v lodi a zjišťovat, zda veškeré systémy fungují, jak mají. Během pobytu podniknout také několik procházek pro zkoumání povrchu a odebrání vzorků. Budou pořizovat také snímky a videa, která se budou velmi lišit od toho, co známe z programů Apollo. Na měsíčním jižním pólu bude Slunce jen těsně nad obzorem, bude tak vrhat dlouhé stíny a terén bude tmavý. Posádka bude mít světlomety i navigační nástroje pro lepší orientaci. Pro lepší pohybování po povrchu budou mít na sobě astronauti skafandry nové generace od firmy Axiom Space, kterou si NASA vybrala.


Jak zpátky na Zem?

Po dokončení mise oba astronauti zamíří zpět v lunárním modulu zpět na oběžnou dráhu, aby se připojili k posádce v Orionu. Na oběžné dráze posádka stráví až 5 dní než veškeré potřebné materiály, vzorky a experimenty přenese z jednoho modulu do druhého a poté se vydají zpět na Zemi. Návrat bude vypadat stejně, jako tomu bylo u Artemis I. Orion pomocí tepelného štítu proletí atmosférou a celkově 11 padáků ho postupně zbrzdí natolik, že v nízké rychlosti dopadne do Tichého oceánu, kde bude vyzvednut americkým námořnictvem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze