Rusko chce restartovat teleskop, který Německo vypnulo po invazi na Ukrajinu

Rusko chce restartovat teleskop, který Německo vypnulo po invazi na Ukrajinu
Fotografie: unsplash.com
  • Německý teleskop je připevněn společně s ruským na kosmické lodi Spektr-RG
  • Německo-ruská mise probíhala bez potíží až do invaze na Ukrajinu
  • Šéf Roskosmosu chce německý teleskop restartovat a uvést ho do provozu i přestože k tomu Německo nedalo svolení

Ruská vesmírná agentura Roskosmos uvedla, že restartuje teleskop, který Německo uvedlo do režimu spánku kvůli invazi Ruska na Ukrajinu. Německý širokoúhlý rentgenový dalekohled eROSITA je připevněný na ruské kosmické lodi Spektr–RG a sleduje rentgenové záření ve vesmíru, které vydávají černé díry a neutronové hvězdy. Teleskop současně pracuje s ruským rentgenovým dalekohledem ART–XC, který je na Spektr–RG taktéž připevněn. Ten má za úkol hledat supermasivní černé díry. Tato německo–ruská mise probíhala bez potíží až do invaze.

Dal jsem pokyny k zahájení práce na obnovení provozu německého dalekohledu v systému Spektr–RG, aby fungoval společně s ruským dalekohledem. Lidé, kteří se rozhodli vypnout dalekohled, nemají morální právo zastavit tento výzkum pro lidstvo jen proto, že jejich profašistické názory jsou blízké našim nepřátelům,“ řekl šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin, který je od počátku na straně Putina a je také hlasitým zastáncem vojenské akce Moskvy.


Podle dw.com ale vědecký ředitel projektu Spektr–RG uvedl, že restart bez spolupráce Německa by mohl vést k poškození přístroje. Ruský astrofyzik Rašid Sjunjajev také upozornil, že k opětovnému uvedení do provozu by mělo dojít pouze se souhlasem Německa, aby nedošlo k poruše dalekohledu. Faktem také je, že eROSITA patří německé straně, která nedala souhlas s obnovením činnosti.

Teleskop eROSITA byl vypuštěn Roskosmosem 13. července 2019 z Bajkonoru a je umístěn v Lagrangeově bodu (L2), kde se vyrovnávají gravitační a odstředivé síly – přístroj tak nemění své umístění ve vesmíru. První data začal přístroj sbírat v říjnu 2019 a aktuálně má za sebou čtyři průzkumy z osmi naplánovaných. Pátá mise byla přerušena vypnutím německého teleskopu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze