Rusko vyhlásilo částečnou mobilizaci. Co to znamená?

Rusko vyhlásilo částečnou mobilizaci. Co to znamená?
Fotografie: unsplash.com
  • Mobilizaci ohlásil Vladimir Putin dnes ráno a začala platit ihned
  • Částečná mobilizace by se měla týkat 300 000 záložníků
  • Podle odborníků tento krok povede k většímu úmrtí vojáků na frontě

Dnes ráno vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin částečnou mobilizaci, která podle ČTK začala platit ihned a týkat by se měla 300 000 záložníků. Jako důvod uvedl, že se jedná o obranu před Západem, který se snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Poslední mobilizace, která v Rusku byla vyhlášena, byla za druhé světové války. Co to ale pro občany Ruska znamená?

Částečná mobilizace znamená, že může být povolán do armády například jen určitý ročník, případně jen určitý počet vojáků z dané oblasti. Druhou část mobilizace budou také tvořit specialisté, jako jsou letečtí technici, mechanici tanků atp. Odmítnutí mobilizace by znamenalo odsouzení. Rusko má 12měsíční vojenskou základní službu, což pro vycvičení vojáka není příliš dlouho a očekává se, že povolání těchto vojáků bude vést k vyšší úmrtnosti na frontě. Podle odborníků se tedy spíše bude jednat o kvantitativní vyrovnání sil, nikoliv však o kvalitativní.


Putin v televizním výstupu uvedl, že částečná mobilizace je plně adekvátní hrozbám, kterým Rusko čelí a ruská operace na Ukrajině má stále stejný cíl, tedy osvobození Donbasu. Vyhlášená mobilizace by se měla týkat pouze vojáků v záloze, a to především těch, kteří sloužili v ozbrojených silách.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze