Soutěž World Press Photo vyhrál snímek porodnice v Mariupolu

Soutěž World Press Photo vyhrál snímek porodnice v Mariupolu
Fotografie: unsplash.com
  • Zvítězila fotografie rozbombardované porodnice v jihoukrajinském Mariupolu, na které záchranáři na nosítkách odnášejí smrtelně zraněnou těhotnou ženu
  • Snímek pořídil fotoreportér agentury AP Evgeniy Maloletka
  • Fotoreportér snímek pořídil 9. března 2022, když Rusové prováděli útoky na přístavní město

Vítězným snímkem světové soutěže novinářských fotografií World Press Photo 2022 se stala fotografie rozbombardované porodnice v jihoukrajinském Mariupolu, na které záchranáři na nosítkách odnášejí smrtelně zraněnou těhotnou ženu. Snímek pořídil fotoreportér agentury AP Evgeniy Maloletka. Snímek z Mariupolu, který v současné době okupují ruští vojáci, získal hlavní cenu World Press Photo of the Year. Evgeniy Maloletka fotografii pořídil 9. března 2022, když Rusové prováděli útoky na přístavní město v počátečních fázích invaze na Ukrajinu.

Žena, která je na snímku vyfocená, byla 32letá Iryna Kalininová. Ta údajne podlehla zraněním jen půl hodiny poté, co porodila mrtvé dítě. „Pro mě je to chvíle, na kterou chci celou dobu zapomenout, ale nemohu. Ten příběh se mnou zůstane navždy,“ uvedl autor snímku.


„Evgeniy Maloletka zachytil jeden z nejvíce definujících obrazů rusko-ukrajinské války za neuvěřitelně náročných okolností. Bez jeho neochvějné odvahy bychom věděli málo o jednom z nejbrutálnějších ruských útoků. Jsme na něj nesmírně hrdí,“ okomentovala výherní snímek šéfredaktorka AP Julie Paceová.

Evgeniy Maloletka byl členem poroty při posledním ročníku národní české soutěže Czech Press Photo 2022, v níž byl na konci ledna vyhlášen za vítěze snímek volného fotografa Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buči. „Tato fotografie odhaluje, co se stalo na Ukrajině. To, že čeští fotografové přijeli dokumentovat válečné zločiny a viděli vše na vlastní oči, je nesmírně důležité. Je důležité ukazovat i takto šokující obrazový materiál, protože lidé mnohdy nevědí, co se tam skutečně stalo. Oběti byly mučeny, zavražděny a tyto příběhy musí veřejnost vidět,“ okomentoval vítězný snímek právě Evgeniy Maloletka.

Porota vybírala z 24 regionálních vítězů. Vyhlásila vítěze také v dalších třech kategoriích. V kategorii Příběh roku zvítězil dánský fotoreportér Mads Nissen z deníku Politiken se sérií fotografií s názvem Cena za mír v Afghánistánu, která zachycuje všední život Afghánců pod vládou Tálibánu. Ocenění za dlouhodobý projekt získala arménská fotografka Anuš Babažanjanová za fotografie na téma hospodaření s vodou ve Střední Asii. Cenu v kategorii Otevřený formát dostal Egypťan Muhammad Mahdí za snahu zachovat paměť mizející rybářské vesnice na severu Egypta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze