Kachovská vodní elektrárna byla nenávratně zničena

Kachovská vodní elektrárna byla nenávratně zničena
Fotografie: unsplash.com
  • Útok na přehradu se pravděpodobně uskutečnil v noci na dnešek
  • Kachovská vodní elektrárna se nachází ve městě Nová Kachovka v ukrajinské Chersonské oblasti
  • Dnes ráno bylo zaplaveno 8 vesnic a přibudou další
  • Zatím není jasné, co poškození způsobilo

Na jihu Ukrajiny, který částečně okupují ruské jednotky, byla v noci na dnešek zničena hráz obří Kachovské přehrady. Ukrajinská armáda společně s NATO obvinila Rusko, že přehradu vyhodilo do povětří, zatímco ruští představitelé obvinili ukrajinské střelce. Tisíce lidí jsou evakuovány z obcí v okolních oblastech a panují obavy, že případné záplavy by mohly mít katastrofální následky.

Kde se přehrada nachází?

Kachovská vodní elektrárna se nachází ve městě Nová Kachovka v ukrajinské Chersonské oblasti, která je v současné době pod ruskou okupací. Byla postavena během doby Sovětského svazu a je jednou ze šesti přehrad podél řeky Dněpr, která se táhne od samého severu země až k moři na jihu. Je obrovská – místní obyvatelé jí říkají Kachovské moře, protože na některých místech není vidět na druhý břeh. Přehrada má objem vody rovnající se Velkému solnému jezeru v americkém státě Utah.


Co se stalo?

Záběry ukazují masivní protržení hráze, přes kterou se valí voda a zaplavuje oblast po proudu směrem na Cherson. Není jasné, kdy přesně byla hráz poprvé poškozena, ale satelitní snímky podle bbc.com naznačují, že se její stav zhoršoval už několik dní. První poškození bylo vidět už v pátek, ale proud vody byl stále stejný až do dneška, kdy je na videozáznamu jasně vidět protržení zdi a zřícení okolních budov. Zatím není jasné, kdy k největšímu poškození přesně došlo.

Nikdo zatím nedokáže říci, jak rozsáhlá poškození záplavy zaviní, panují ale obavy, že by mohly být katastrofální pro osady v kritické zóně, kde žije přibližně 20 tisíc lidí. Snímky z Nové Kachovy ukazují zaplavené budovy. Úřady v Chersonu, který leží necelých 50 kilometrů po proudu řeky, varovaly obyvatele nízko položených částí města, aby se co nejrychleji evakuovali a vyhledali úkryt ve vyšších polohách. Předseda Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin dnes ráno ukrajinské televizi řekl, že osm vesnic již bylo zcela zaplaveno a očekává se, že další vesnice přibudou. Provozovatel ukrajinské hydroelektrárny uvedl, že elektrárna je úplně zničená a nelze ji obnovit.

Zatím není jasné, co způsobilo protržení přehrady, ale ukrajinská armáda obvinila Rusko, že ji úmyslně vyhodilo do povětří. To je pravděpodobné, protože Moskva se obávala toho, že ukrajinské síly využijí cestu přes přehradu k tomu, aby v rámci protiofenzívy dostaly vojáky přes řeku na území ovládané Ruskem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze