Rusko zničilo svůj satelit. Trosky se dostaly na oběžnou dráhu, kde ohrozily ISS

Rusko zničilo svůj satelit. Trosky se dostaly na oběžnou dráhu, kde ohrozily ISS
Fotografie: NASA
  • V pondělí Rusko zničilo jeden ze svých satelitů
  • Spojené státy identifikovaly tisíce úlomků, některé se dostaly na oběžnou dráhu
  • Astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice se museli na čas ukrýt

V pondělí Rusko zničilo pomocí protidružicové zbraně (ASAT) jeden ze svých satelitů. Vznikly tak tisíce trosek, které se dle amerického ministerstva zahraničí dostaly až na oběžnou dráhu Země, kde ohrozily Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Podle ROSKOSMOS se astronauti na ISS museli ukrýt z důvodu průletu vesmírného odpadu, který navíc prolétne každých 90 minut. To odpovídá času, kdy ISS obletí Zemi.


V pondělí se také vyjádřil k celé věci administrátor NASA Bill Nelson pro The Verge: „Jsem pobouřen tímto nezodpovědným a destabilizujícím činem. Vzhledem k dlouhé historii lidských letů do vesmíru je nemyslitelné, aby Rusko ohrožovalo nejen americké a mezinárodní partnerské astronauty na ISS, ale také jejich vlastní kosmonauty.“ Aktuálně žije na ISS 7 lidí, z toho 2 jsou ruští kosmonauti.

NASA uvedla, že bude pokračovat v monitorování trosek i v dalších dnech, aby zajistila bezpečnost posádky na ISS. Preventivní ukrytí posádky uvnitř SpaceX Crew Dragon, která minulý týden přivezla na vesmírnou stanici nové členy, bylo provedeno při prvních třech průletech střepů ze satelitu. Kontroloři mise také nařídili posádce, aby před ukrytím zavřela několik poklopů k jednotlivým modulům.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze