Na ISS unikala chladicí kapalina do vesmíru. Pochází z modulu Nauka

Na ISS unikala chladicí kapalina do vesmíru. Pochází z modulu Nauka
Fotografie: NASA
  • Letový kontroloři NASA zaznamenali unikající kapky z chladiče
  • Únik nijak neohrozil posádku a nyní se zjišťuje, proč k němu došlo

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) včera došlo k úniku chladicí kapaliny. Pomocí kamer na vnější straně stanice letový kontroloři detekovali unikající kapky z chladiče, který je připevněný na modulu Nauka. Ten se nachází na ruské straně ISS. „Tým řízení letu informoval posádku na palubě vesmírné stanice o možném úniku a astronautka NASA Jasmin Moghbeli potvrdila přítomnost vloček z oken kupole,uvedla NASA v aktualizaci.

Roskosmos následně na Telegramu potvrdil, že jde o únik z chladiče a posádka nebyla vystavena žádnému nebezpečí a veškeré plánované práce nebyly pozastaveny. Chladič byl namontován již v roce 2010 a i po úniku kapaliny stále zajišťuje chlazení modulu v plném rozsahu. Nyní bude zahájeno šetření, proč k úniku došlo.


Jedná se už o druhý únik kapaliny za poslední dobu. Naposledy došlo k úniku na kosmické lodi Sojuz, která měla dostat tříčlennou posádku zpět na Zemi. Kvůli tomu strávili astronaut NASA a dva kosmonauti Roskosmosu na vesmírné stanici přes rok. K ISS se totiž musela vyslat prázdná kapsle a následně musela přiletět nová posádka. Ačkoliv k úniku došlo na základě zásahu mikrometeoritu, vyvstává otázka, zda jde o náhody, nebo jsou systémy špatně chráněny před vesmírnými nástrahami.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze