Satelitní internet Kuiper od Amazonu bude pro komunikaci družic používat lasery

Satelitní internet Kuiper od Amazonu bude pro komunikaci družic používat lasery
Fotografie: Amazon
  • Pro spojení jednotlivých satelitů na oběžné dráze bude využit laser
  • Amazon kvůli tomu vyvinul vlastní systém OISL
  • Chce tak snížit latenci a zvýšit rychlost

Když se řekne satelitní internet, každý si hned představí Starlink od společnosti SpaceX. Pilně se však pracuje na tom, aby dostal konkurenci. Asi nejblíže spuštění dalšího komerčního systému je Amazon a jeho projekt Kuiper. Na jaře například odhalil, jak budou vypadat antény pro koncového uživatele, nyní na webu aboutamazon.com odhaluje něco z technického pozadí, konkrétně, jak spolu budou komunikovat jednotlivé satelity.

Od úspěšného vypuštění a rozmístění dvou prototypů družic v říjnu 2023 probíhá v rámci projektu Kuiper rozsáhlé testování jeho komplexního komunikačního zatížení a sítě. Jedním z kritických systémů, který byl součástí tohoto testování zůstal až dosud utajen. Je o optické mezisatelitní spojení (OISL).

Prototypové družice KuiperSat-1 a KuiperSat-2 obsahují pokročilé optické komunikační užitečné zatížení. Při jeho testu bylo navázáno spojení o rychlosti 100 gigabitů za sekundu na vzdálenost téměř 1 000 km. Tyto testy ověřily poslední složku pokročilé komunikační architektury projektu Kuiper a jejich výsledky zaručují, že OISL budou v provozu na na prvních produkčních družicích, jejichž start je naplánován na první polovinu roku 2024.

OISL používá infračervené lasery k přenosu dat mezi kosmickými sondami na oběžné dráze kolem planety. Namísto toho, aby byly omezeny na odesílání dat mezi jednotlivými družicemi a anténami na Zemi, umožňují OISL družicím odesílat data přímo ostatním družicím v konstelaci. Každá družice projektu Kuiper je vybavena několika optickými terminály, které propojují mnoho družic najednou a vytvářejí vysokorychlostní laserové křížové spoje, které tvoří bezpečnou a odolnou síť ve vesmíru. Tyto schopnosti zvyšují propustnost a snižují latenci v celé konstelaci a poskytují větší flexibilitu pro připojení.

Další výhodou OISL je rychlost, s jakou se dají přesouvat data po celém světě. Světlo se ve vesmíru šíří rychleji než přes sklo, což znamená, že Kuiperova orbitální laserová síť může přenášet data přibližně o 30 % rychleji, než kdyby se na stejnou vzdálenost šířila po pozemských optických kabelech.

OISL představují dlouhodobou výzvu pro širokopásmové satelitní připojení na nízké oběžné dráze Země. Pro navázání a udržení laserového spojení je třeba minimalizovat šíření světla, aby byl zajištěn silný signál. Je třeba navázat spojení na vzdálenost až 2 600 km a je třeba udržet spojení mezi družicemi pohybujícími se rychlostí až 25 000 km za hodinu. A to vše je třeba provést při kompenzaci dynamiky družic a letu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze