Amazon ukazuje, jak budou vypadat antény jeho satelitního internetu

Amazon ukazuje, jak budou vypadat antény jeho satelitního internetu
Fotografie: Amazon
  • Dostupné budou tři velikosti
  • Nejmenší bude vážit půl kilogramu, největší nabídne gigabitovou rychlost
  • Amazon chce službu spustit příští rok

I když projekt satelitního internetu Starlink vypadal po prvním ohlášení jako utopie, po loňském snížení cen je to přístupná alternativa pro připojení v oblastech, kterou ostatní poskytovatelé ignorují, jako jsou například moře nebo oblasti konfliktů. Není divu, že úspěch Starlinku chtějí následovat další, například Amazon.

Jeho projekt Kuiper je prozatím stále ve fázi laboratorního testování, ale už nyní je jasné, že chce konkurovat Starlinku hlavně ve velikostí antén. Vzhled základního terminálu je přibližně známý už od roku 2020. Má rozměry necelých 70 centimetrů čtverečních a tloušťku necelé 3 centimetry. Anténa váží méně než tři kilogramy a je schopna nabídnout rychlost až 400 Mb/s. Amazon uvádí, že zvládne výrobu tohoto terminálu za méně než 400 dolarů (asi 9 tisíc korun). Na rozdíl od pohyblivé paraboly Starlinku zde bude několik stovek malých antén, které pomocí fázového posunu nasměrují paprsek požadovaným směrem.

Projekt Kuiper
Standardní anténa má být menší a levnější než od Starlinku. Nemusí se totiž natáčet.

A nyní Amazon představuje „kompaktnější“ verzi antény. Váží zhruba půl kilogramu s plochou necelých 50 centimetrů čtverečních. Amazon uvádí, že toto zařízení může poskytovat rychlost až 100 MB/s, takže je ideální pro každého, kdo potřebuje možnost internet nebo jiné služby na cestách. S nižšími rozměry by se měla pojit i nižší cena.

Projekt Kuiper
Cestovní anténa je pak velice kompaktní.

Nakonec Amazon ukázal svůj komerční terminál, který je určen pro použití velkými společnostmi nebo vládními organizacemi. Je největší a nejvýkonnější ze všech tří terminálů, má rozměry 50 × 76 centimetrů a poskytuje rychlost až 1 Gb/s.

Projekt Kuiper
Největší anténa je naopak obří, ale nabídnout by měla úžasné rychlosti.

I když vypuštění prvních pokusných družic ještě oproti původním plánům neproběhlo, Amazon je stále optimistický v tom, kdy se mu podaří celou službu spustit. První várka satelitů by se na nízkou oběžnou dráhu měla dostat v první polovině roku 2024 a ještě v témže roce by společnost měla spustit služby pro první zákazníky. Zatím není jasné, kde projekt Kuiper začne nabízet internetové připojení, ani kolik bude zákazníky stát.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze