Satelitní internet Starlink má české ceny

2
Satelitní internet Starlink má české ceny
Fotografie: SpaceX
  • Je nutné zaplatit za zařízení, dopravu i zálohu
  • Měsíční platba je pak vysoká, ale ne přehnaně

Jelikož je satelitní internet Starlink už od počátku plánován jako univerzální služba pro celý svět, je jen otázkou času, kdy se objeví i v České republice. Formální schválení už má za sebou, ale mnohem jasnější důkaz je kalkulace nákladů služby v českých korunách, která se na webu služby objeví v případě, že zde zadáte místní adresu. Jak se dalo čekat, čísla jsou to poměrně vysoká. Za zařízení, tedy typický satelitní talíř zaplatíte 13 tisíc Kč. Dalších 1 600 korun padne na poštovné a balné a 2 579 korun jako zálohu na služby. Celkem tak zaplatíte 17 177 Kč a pak na vás čekají pravidelné měsíční platby 2 579 korun.

Starlink české ceny

I na „specifický český trh“ je to hodně. Na druhou stranu, i zde se najdou místa, kam nevedou nejenom žádné dráty, ale ani signál mobilního operátora. V takovém případě se 2,5 tisíce korun v porovnání s tisícovkou za neomezené LTE nezdá zas až tak moc. A parametry služby? Ty záleží na hustotě satelitů nad danou oblastí. Američtí uživatelé, kde je pokrytí nejlepší, obvykle hlásí rychlosti okolo 100/20 Mbps a ping cca 40 ms. Podle Elona Muska má služba potenciál dosáhnout rychlostí až 1 Gbps.

Diskuze ke článku
Pavel Novák
Pavel Novák
tomu říká autor článku za české a nepřemrštěné ceny? 17 000,- za satelit a 2579,- kč měsíčně je podle mě velice přemrštěné. to mě pak zajímá kolik by to vyšlo v americe když udajně jsou to ceny přizpůsobené českému trhu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze