Starlink, jinými slovy internet kdykoliv a kdekoliv

Vysvětlení služby pro laiky
Starlink, jinými slovy internet kdykoliv a kdekoliv
Fotografie: SpaceX
  • Seskupení satelitů na nízké oběžné dráze Země bude zprostředkovávat širokopásmové připojení k internetu po celé planetě
  • Službu si můžete zakoupit i vy už v roce 2021

Neustálé připojení k internetu by bylo pro některé z nás splněným snem a mít k němu přístup bez časových a prostorových omezení zní jako naprostá idylka. Díky americké technologické společnosti Space X, jejímž zakladatelem je známý podnikatel Elon Musk, by to opravdu mělo být možné. V roce 2015 kosmická společnost oznámila, že připravuje satelitní konstelaci Starlink, která tuto představu promění v realitu.

Starlink družice
Podoba družice Starlink

Co to ale v praxi znamená? Cílem je vypustit do vesmíru tisíce družic, které budou rozmístěny na mnoha oběžných drahách kolem Země. Tyto družice budou poskytovat satelitní internet celé naší planetě.

Družice mají plochý design, váží pouhých 260 kg a 60 z nich je pohromadě umístěno uvnitř jedné rakety Falcon 9. Na oběžné dráze je napájí velký solární panel a jejich hlavními komponentami jsou čtyři silné antény pro přenos internetu. Součástí jsou také iontové trysky na kryptonový plyn, které družicím umožňují zůstat na oběžné dráze déle, a to i přes krátkou vzdálenost od planety Země.

Právě díky relativně krátké vzdálenosti by měl být internet poměrně rychlý. Podle společnosti Space X by latence měla být mezi 25 až 35 ms, což je rychlost, která stačí na všechny běžné úkony, včetně hraní počítačových her. Informace o rychlosti stahování souborů zatím nemáme, ale i ta by měla být obstojná.

Firma Space X vypustila testovací družice v roce 2018 a poté se v roce 2019 do vesmíru dostalo i prvních 60 oficiálních satelitů. Na oběžné dráze bylo zatím vypuštěno 540 družic s tím, že se v průběhu července do oběhu dostane i dalších 120.

Pokud se ptáte, kolik tato exkluzivní služba bude stát, odpověď vám zatím dát nemůžeme, protože informace o ceně nebyla oznámena. Zato víme, kdy má v plánu Space X rozjet Starlink pro veřejnost. Služby se dočkáme už příští rok a její působení se z Kanady a USA postupně rozšíří do celého světa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze