Saudská Arábie má v plánu postavit obří město za 500 miliard dolarů

1
Saudská Arábie má v plánu postavit obří město za 500 miliard dolarů
  • Nové město zvané NEOM má být vybudováno na pobřeží Rudého moře
  • Město by mělo mít svou vlastní svobodnou zónu

Saudský princ Mohammed bin Salman ukázal plány na vybudování města za zhruba 500 miliard dolarů. Toto město by mělo ležet na pobřeží Rudého moře a slibuje životní styl, který není v dnešní Saudské Arábii možný kvůli snižujícím se přírodním zdrojům.

Princ uvádí, že bude tento městský projekt zvaný NEOM dotován vládními i nevládními investory, se kterými bude konzultován každý krok jeho vývoje. Tento projekt se také snaží připravit Saúdskou Arábii na post-ropnou éru a město by měl spojovat most přes Rudé moře s Egyptem a zbytkem Afriky. Na výstavbu mu bylo přiděleno neuvěřitelných 25 900 kilometrů čtverečních.

neom

Město by mělo dále mít svou vlastní „svobodnou zónu“, kterou známe například z Dubaje. Tyto zóny jsou osvobozeny od cla a mají vlastní předpisy a zákony.

Největší světový vývozce ropy chce přepracovat své hospodářství a zároveň vytvořit dostatek bohatství, aby se vyhnul riziku sociálních problémů. Podobné snahy již Saúdská Arábie měla, avšak ty se zhroutily, jakmile se obnovily ceny ropy.

Žádné bližší datum, kdy by měl být projekt hotov, Mohammed bin Salman nezveřejnil. Projekt vypadá velice zajímavě a bude ještě zajímavější sledovat, jak bude postupovat dále.

Zdroje: bloomberg.com, discoverneom.com

Diskuze ke článku
Roberto
Ukázkový příklad pro všechny ostatní arabské státy.. super článek

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze