Skenování obličejů a dlaní jako bič na černé pasažéry? V Pekingu brzy realita

1
Skenování obličejů a dlaní jako bič na černé pasažéry? V Pekingu brzy realita
  • Pekingské metro je to nejrušnější na světě, což vede krom přetížení dopravy také k častým jízdám bez placení
  • Vláda může proto již velmi brzy zakročit nasazením rozpoznávání obličeje a otisku dlaně, aby měla přesný přehled, kdo vstoupil do metra a zda do něj vstoupil přes svůj otisk

Biometrická identifikace by se mohla již brzy rozšířit do pekingského metra. Deník China Daily nedávno informoval veřejnost o dvou nových způsobech pro rozpoznávání cestujících. Jedná se o biometrická řešení rozpoznání otisku dlaně a rozpoznání obličeje. Společně mají tato dvě řešení pomoci s problémy s přetížením metra a zároveň zamezit jízdám načerno.

Pekingské metro je to nejrušnější na světě a každý den kolabuje pod náporem více jak 10 milionů cestujících, což dává velký prostor jízdám bez placení. V tak obrovském davu se přeci jen něco takového snadněji zamaskuje a těžko se proti tomu bojuje. Právě od toho tu ale mají být nová biometrická opatření. Jakmile se jednou naistaluje řada kamer s napojením na síť, dokáží kamery identifikovat každého jednotlivce vstupujícího do metra. Turnikety na lístky poté nahradí čtečka otisku dlaně.

Takové praktiky a sledování se nám mohou zdát děsivé, ale v Číně jsou již na podobné technologie zvyklí. Za účelem snížení kriminality má kupříkladu policie v Pekingu povoleno skenovat tváře občanů a identifikovat registrační značky všech vozidel přijíždějících z oblastí mimo hlavní město.

Diskuze ke článku
Anonym
"Takové praktiky a sledování se nám mohou zdát děsivé, ale v Číně jsou již na podobné technologie zvyklí. Za účelem snížení kriminality má kupříkladu policie v Pekingu povoleno skenovat tváře občanů a identifikovat registrační značky všech vozidel přijíždějících z oblastí mimo hlavní město."

Kvůli tomu nemusíme chodit do Číny. PČR disponuje systémem AKV, který čte RZ všech vozidel jedoucích z/do Prahy. Kamery zapojené do systému jsou na všech hlavních tazích + patří do toho všechna úseková měření rychlosti. Jen média to - zdá se - jaksi dosud nezaznamenala. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze