Škoda Auto uvádí do provozu nejvýkonnější podnikový superpočítač v ČR

Škoda Auto uvádí do provozu nejvýkonnější podnikový superpočítač v ČR
  • Výpočetní kapacita vysoce výkonného počítače v závodě v Mladé Boleslavi činí dva petaFLOPS, v budoucnu vzroste na 15 petaFLOPS
  • Až dvě biliardy početních operací za sekundu umožní simulace aerodynamiky nebo pomohou při vývoji nových bezpečnostních prvků a motorů

Jako jedna z předních IT společností v České republice provozuje společnost Škoda Auto ve svém hlavním sídle v Mladé Boleslavi od dnešního dne nejvýkonnější firemní superpočítač v ČR. S výpočetní kapacitou dva petaFLOPS (floating point operations per second) provede dvě biliardy početních operací za sekundu, a umožní tak například výpočetně vysoce náročné aerodynamické simulace. Společnost ŠKODA AUTO kromě toho využije kapacitu počítače pro vývoj nových bezpečnostních prvků a motorů. V budoucnu umožní datové centrum kapacitu 15 petaFLOPS, což znamená, že množství výpočetních operací vzroste až na 15 biliard za sekundu. Datové centrum automobilky zaručuje zároveň maximální zálohování dat a díky promyšlenému konstrukčnímu uspořádání je energeticky hospodárné.

Škoda počítač

Výpočetní výkon postupně vzroste až na 15 petaFLOPS, což odpovídá 15 biliardám početních operací za sekundu a tím zhruba desetinásobku rychlosti před uvedením HPC. Oblasti technického vývoje a výroby budou kapacity využívat pro vizualizace, zobrazení ve virtuální realitě a simulace, například pro další vývoj v oblasti ochrany chodců, pro simulace v oblastech aeroakustiky a aerodynamiky nebo pro další vývoj motorů.

Škoda počítač

Ve výpočetním centru se budou ukládat také data propojených aut. Pro uložená data přitom platí maximální požadavky na ochranu dat. Kromě toho se budou v rámci vize „Green Data“, která je součástí strategie „Green Future“, administrativní prostory vytápět mimo jiné i odpadním teplem, které bude vznikat chlazením výpočetního centra.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze