V Americe se šíří smrtelně nebezpečná houba, která napadá oslabené jedince

V Americe se šíří smrtelně nebezpečná houba, která napadá oslabené jedince
Fotografie: unsplash.com
  • Houbová infekce může pacienty s oslabenou imunitou i zabít
  • Candida auris je odolná vůči lékům a některým dezinfekčním prostředkům
  • Přenáší se z člověka na člověka nebo dotykem kontaminovaných předmětů
  • Podle prvních příznaků je velice těžké rozpoznat nákazu

V amerických nemocnicích se velice rychle šíří nebezpečný druh kvasinky s názvem Candida auris. Houbová infekce postihuje jedince s oslabeným imunitním systémem, které může i zabít. Navíc je odolná vůči lékům a některým dezinfekčním prostředkům. Přenáší se z člověka na člověka nebo dotykem kontaminovaných předmětů. Podle cnbc.com nezpůsobuje žádné vážné prvotní příznaky. Je velice obtížné poznat nákazu.

Houba byla poprvé objevena v Japonsku v roce 2009. V Americe byl první případ nahlášen v roce 2013. Do současnosti už byla zaznamenána ve více jak polovině amerických států a v některých oblastech se stala endemickou. Od roku 2019 do roku 2021 zaznamenalo 17 států vůbec první případy šíření houby. Infekce se zvýšily asi o 200 % z přibližně 500 infekcí v roce 2019 na více než 1 400 v roce 2021. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se houba nejvíce rozšířila v zařízeních dlouhodobé péče pro lidi, kteří mají vážné zdravotní problémy a potřebují průběžnou léčbu.


Příznaky se mohou značně lišit v závislosti na typu infekce, ale nejčastější to je horečka a zimnice. Nejvíce postihuje pacienty s oslabeným imunitním systémem, kteří mají například cukrovku, užívají hodně antibiotik nebo musí mít dýchací hadičky a infuze s výživou. Candida auris je často odolná vůči lékům používaným k léčbě plísňových infekcí. CDC si myslí, že za rychlé šíření houby může menší kontrola infekce během pandemie koronaviru v důsledku zátěže na systém zdravotní péče. „Rychlý nárůst a geografické rozšíření případů nás znepokojuje a zároveň zdůrazňuje potřebu nepřetržitého sledování, rozšíření laboratorních kapacit, rychlejší diagnostikování testů a dodržování osvědčené prevence a kontroly proti infekci,“ uvedla epidemioložka a hlavní autorka studie Dr. Meghan Lyman.

Vědci publikovali v Annals of Internal Medicine výzkum, který hodnotil případy Candida auris hlášené v letech 2016 až 2021. Autoři studie zjistili, že počet klinických případů se každým rokem zvyšuje. V roce 2016 byl počet případů 53, v roce 2018 vzrostl na 330, o dva roky později bylo nahlášeno 476 případů a v roce 2021 jich bylo 1 471.

„Písňové patogeny jsou hlavní hrozbou pro veřejné zdraví, protože jsou stále běžnější a odolnější vůči léčbě, která je aktuálně k dispozici,“ uvedla Světová zdravotnická organizace pro cnn.com. Podle WHO je rostoucí výskyt a geografický rozsah houbových onemocnění způsoben globálním oteplováním a nárůstem mezinárodního obchodu a cestování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze