Solární energie k pobytu na Měsíci nestačí. NASA hledá jiné řešení

Solární energie k pobytu na Měsíci nestačí. NASA hledá jiné řešení
Fotografie: HeroX
  • NASA společně s HeroX vytvořila crowdfundingovou výzvu „Watts on the Moon“
  • Lidé budou hledat alternativní zdroj energie, který se dá využít k dlouhodobému pobytu na Měsíci

Pokud půjde vše podle plánu a NASA opravdu dokáže přizpůsobit povrch Měsíce tak, aby byl životaschopný pro astronauty dlouhodobě, bude potřebovat alternativní zdroj energie. Typické solární panely rozhodně v tomto případě nepostačí, protože lunární noci mohou v některých případech trvat přes dva týdny.

Americká vládní agentura proto žádá o pomoc zvenčí. Nové partnerství s HeroX přináší crowdfundingovou výzvu „Watts on the Moon“. Společnost, která zvládne vytvořit energetické řešení pro pobyt na povrchu Měsíce, může dostat až 5 miliónů dolarů. Hlavní kandidát na výhru ani nebude muset čekat na schválení technologie před samotnou lunární misí.

NASA má ale jednu podmínku. Člověk, který se do výzvy přihlásí, musí být americkým občanem, zatímco organizace nebo společnosti, které se výzvy zúčastní, musí naopak působit mimo USA.

Výzva má tři fáze a začíná tím, že tvůrci poskytnou energetické řešení, které bude pohánět misi se třemi aktivitami. Porotci z NASA vyberou až tři výherce z každé aktivity a každému z nich poskytnou 100 000 dolarů. Kromě toho mohou až čtyři další finalisté získat částku 50 000 dolarů. Ve druhé fázi musí výherci vytvořit prototypy. Finanční odměna za tento vývoj je 4,5 miliónu dolarů. Pokud některá z firem postoupí do třetí fáze, své síly spojí s NASA. Jejich společným úkolem bude vytvořit hardware pro zkušební provoz na Měsíci.

Pro první astronauty, kteří se vrátí na Měsíc (pravděpodobně už v roce 2024), nebude tato technologie asi ještě připravena, ale pravda je taková, že bez ní nemá cenu další dlouhodobé mise vůbec realizovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze