Sony NW-A306
test

Sony NW-A306

Hudební přehrávač pro náročné

V době, kdy se většina společnosti uchýlila k poslechu hudby skrze streamovací platformy (mnohdy v relativně nízké kvalitě), se Sony rozhodlo přijít se zařízením, jehož jediným úkolem je zprostředkovat vysoce kvalitní poslech hudby. Jak se takový hudební přehrávač za cenu bezmála 10 tisíc korun vlastně používá?

Sony NW-A306 je hudební přehrávač, ale nikoliv tak docela obyčejný. Nese v sobě totiž DNA Walkmanu, kterým Sony kdysi revolucionalizovalo tehdejší způsob poslechu hudby na cestách. Přináší ale také pokročilý hardware pro co nejvyšší kvalitu poslechu. Na koho produkt cílí a jak jsem s ním byl spokojen?

Technické parametry Sony NW-A306

Rozměry 56,5 × 98,4 × 11,8 mm
Hmotnost 113 g
Výdrž baterie až 36 hodin
Podporované kodeky SBC, LDAC, AAC, aptX, aptX HD
Displej TFT LCD o rozlišení 1 280 × 720 pixelů
Cena 9 999 Kč

Obsah balení: jednoduše přehrávač

V samotné krabičce se schovává samotný přehrávač a také USB-A/USB-C kabel včetně papírových příruček. Cokoliv dalšího byste zde hledali marně, pravdou však je, že vše skutečně důležité se v balení nachází, ačkoliv by někdo možná mohl s ohledem na cenu očekávat třeba také sluchátka.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: kapesní přehrávač v kovovém těle

Vyšší pořizovací cena se odráží nejen na kvalitě hudebního poslechu, ale také u zpracování, kde výrobce vsadil na kovové šasi a vcelku minimalistický design, kde jde především o praktičnost. Na těle zařízení se zajímavým vroubkováním tak najdeme 3,5mm jack, USB-C (kvůli nabíjení a přetahování souborů) i slot pro microSD kartu. Dokonce výrobce nezapomněl ani na schované očko pro provléknutí poutka na ruku.

Na pravém boku je k vidění plejáda ovládacích prvků, mezi nimiž se nachází vypínací tlačítko i přepínače pro přeskakování skladeb či změny hlasitosti. Tlačítka jsou snadno nahmatatelná, je tak možné přehrávač ovládat i poslepu, chvíli to ovšem potrvá. Velkou předností zařízení je pak především nízká hmotnost a kompaktní rozměry. Tento hudební přehrávač se tak snadno vměstná i do menší kapsy, u takto prémiového zařízení mi však trochu schází zvýšená odolnost dle standardu IP. Je patrné, že přehrávač něco jen tak nerozhodí a nějaké to horší zacházení snese, přesto by však oficiální zvýšená odolnost byla přidanou hodnotou, kterou by mnozí zákazníci jistě ocenili.

Líbilo se nám
  • snadno nahmatatelné ovládací prvky
  • adekvátní konektorová výbava
  • nízká hmotnost a malé rozměry
Nelíbilo se nám
  • oficiálně bez zvýšené odolnosti

Systém: Android s výhodami i nevýhodami

Sony se rozhodlo do přehrávače předinstalovat upravený Android, což byla podle mého názoru v některém ohledu dobrá volba, v jiném ohledu pak spíše špatná. Negativní je rozhodně vliv Androidu na velikost úložiště, které činí pouze 32 GB a dostupných z něj bude zhruba jen 18 GB. Skutečně výrobce nemohl integrovat větší úložiště do takto drahého produktu? K dispozici jsou sice paměťové karty, jedná se však o další investici a pro někoho svým způsobem i diskomfort. U přehrávače za danou cenu by snad mohlo být větší než 32GB úložiště, když už vcelku běžně vídáme i 256GB úložiště u telefonů za 7 tisíc korun.

Sony NW-A306
Po prvním zapnutí čeká na uživatele schválení všech podmínek používání systému Android

Dalším neduhem Androidu je pak nutnost jej na začátku nastavit, což zkrátka působí na přehrávač trochu zvláštně, a také občasně pomalejší reakce. Výhodou je naopak to, že kromě aplikace integrovaného přehrávače je možné si doinstalovat i Tidal, Spotify či jiné služby/aplikace pro poslech. Samotný displej má pak naštěstí solidní jas, jemné rozlišení a dobře reaguje na dotek, v tomto ohledu tedy žádný problém nespatřuji.

Líbilo se nám
  • možnost doinstalovat aplikace
Nelíbilo se nám
  • malé úložiště obecně, ale také kvůli velikosti systému Android
  • Android působí v přehrávači trochu zvláštně a občas je pomalejší

Zvuk: jednoduše špičkový

Kde testovaný přehrávač skutečně září, to je pochopitelně samotná kvalita hudebního přednesu. Výrobce se chlubí integrací digitálního zesilovače S-Master HX vyvinutého speciálně pro jejich hudební přehrávač. Zajištěna tak má být kompatibilita s nativním formátem DSD, výsledkem čehož je kvalitnější zvuk. Uvnitř měly být dále použity fóliové kondenzátory s lineární odezvou napříč všemi frekvencemi či povrchově montovaný rezistor starající se o efektivní přidělování výkonu jednotlivým prvkům obvodu. Výrobce dále uvádí schopnost přehrávat v kvalitě až 32-bit/384kHz pro zajištění co nejvyšší možné kvality.

Sony NW-A306

Samotná kvalita zvuku se pak pochopitelně bude výrazně odvíjet od připojených sluchátek, která mohou být bezdrátová skrze Bluetooth 5.0 s podporou kodeků aptX HD, LDAC či standardních AAC a SBC, případně drátová. V mém případě se jednalo o oceňovaná Sony WH-1000XM5, s nimiž přehrávač vykouzlil skutečně parádní zvuk. Přehrávač disponuje ekvalizérem, tudíž si může každý upravit přednes dle svých představ, vyzdvihnout však musím především schopnost skvěle oddělit jednotlivé frekvence i instrumenty v orchestrální hudbě, ale i krásně čisté výšky či hutné basy. Je tak jasné, že produkt cílí na audiofily se skutečně rozmazleným uchem, kteří veškeré možnosti ocení, zatímco obyčejný posluchač se spokojí například i s bezztrátovou kvalitou skrze Tidal či něčím ještě méně kvalitním.

Líbilo se nám
  • špičková kvalita zvuku
  • propracované komponenty

Výdrž: den a půl

Na jedno plné nabití, které zabere zhruba tři hodiny, zvládne Sony NW-A306 až 36 hodin poslechu v závislosti na kvalitě záznamu a dalších aspektech. Během testování se mi ani nepovedlo plně nabité zařízení vybít, tudíž lze předpokládat, že běžný uživatel jej bude nabíjet například jen jednou měsíčně.

Líbilo se nám
  • velmi dlouhá výdrž

Zhodnocení

Sony NW-A306 je skutečně unikátní produkt, který cílí na vybranou skupinu audiofilů, jež ocení špičkový zvuk, méně však již například malé integrované úložiště. Je škoda, že Sony v této oblasti nezainvestovalo více do navýšení kapacity úložiště, které je podle mého názoru jednoduše nedostatečné. Chválím naopak za kvalitní hliníkovou konstrukci i velmi dlouhou výdrž.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • dlouhá výdrž
  • speciálně vyvinuté komponenty pro vyšší kvalitu audia
  • hliníková konstrukce
  • špičková kvalita zvuku
Zápory
  • chybí zvýšená odolnost
  • zbytečně malé úložiště
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze