SpaceX kvůli inflaci navyšuje ceny za Starlink i za start rakety Falcon 9

SpaceX kvůli inflaci navyšuje ceny za Starlink i za start rakety Falcon 9
Fotografie: unsplash.com
  • Ceny byly upraveny v březnu na základě neustále rostoucí inflace
  • SpaceX zdražilo kromě služby Starlink a startů rakety Falcon 9 i speciální starty nosné rakety Falcon Heavy
  • Ceny za služby se zvedly o 8 až 10 %

22. března oznámila společnost SpaceX zákazníkům, že zvyšuje ceny za širokopásmovou službu Starlink, a to jak za samotný internet, tak za vstupní terminál. Cena ve Spojených státech byla doposud 99 dolarů, nyní bude 110 dolarů (2,5 tisíce korun). Vstupní terminál bude stát místo původních 499 dolarů 599 dolarů (13 500 korun). V jiných zemích však dochází také k navyšování cen. „Jediným účelem těchto úprav je držet krok s rostoucí inflací,“ uvedl SpaceX zákazníkům.

Starlink však není jediná služba, kterou SpaceX zdražil. Za vynášení malých satelitů na oběžnou dráhu si společnost účtovala rovný milion dolarů v případě až 200kg nákladu. Teď to bude o 10 % více, tedy 1,1 milionu dolarů (24,7 milionů korun). „Ceny byly v březnu 2022 upraveny tak, aby zohledňovaly nadměrnou míru inflace,“ uvedla společnost. Podle spacenews.com se navýšení cen také týká speciálních startů nosné rakety Falcon 9 a Falcon Heavy. Start Falcon 9 nyní bude stát 67 milionů dolarů (1,5 miliardy korun) z původních 62 milionů dolarů. Start Falcon Heavy vyjde ještě o něco dráž – 97 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Předtím byla cena 90 milionů dolarů. „Mise zakoupené v roce 2022, jejichž starty budou ale až v roce 2023, mohou podléhat dalším úpravám kvůli inflaci,“ upozornil SpaceX.


Manažeři SpaceX v rámci zdražování uvedli, že nepředpokládají snížení poptávky po startech raket, jelikož konkurence je velmi omezená. Inflace zasáhla i Teslu, která také patří Elonu Muskovi. „Tesla a SpaceX v poslední době zaznamenávají značný inflační tlak v oblasti surovin a logistiky,“ napsal na Twitter Musk. Zdražení služeb se tak celkově pohybuje mezi 8 až 10 %.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze