SpaceX omezil využívání internetu Starlink pro ukrajinské drony

SpaceX omezil využívání internetu Starlink pro ukrajinské drony
Fotografie: SpaceX
  • Provozní ředitelka SpaceX uvedla, že internet byl poskytnut pro humanitární využití
  • Společnost podnikla kroky k tomu, aby zabránila využívání Starlinku pro řízení dronů
  • Starlink pomáhá s výpadky internetu na Ukrajině od začátku války

SpaceX již od počátku války na Ukrajině podporuje svou konstelací Starlink připojení k internetu. Ačkoliv došlo k několika situacím, kdy Elon Musk upozornil, že Starlink odpojí, jelikož jej nadále nemůže financovat, stále jej Ukrajina může využívat. S využívám internetu SpaceX problém nemá, společnosti se ale nelíbí, že je využíván pro ovládání dronů v boji proti Rusku.

Satelitní internetová služba Starlink společnosti SpaceX, která poskytla Ukrajině širokopásmovou komunikaci při její obraně proti ruské armádě, nikdy nebyla určena k tomu, aby byla vyzbrojena,“ řekla Gwynne Shotwell, prezidentka a provozní ředitelka SpaceX během konference ve Washingtonu. Podle reuters.com využívá Ukrajina bezpilotní letouny k pozorování nepřátelských pozic, zaměřování palby a shazování bomb. SpaceX údajně podnikl několik opatření, aby schopnost ovládat drony pomocí Starlinku omezil, ale podrobněji se nevyjádřil.

Shotwell dále uvedla, že používání Starlinku pro drony překročilo rámec dohody, jelikož smlouva byla určena pro humanitární účely, tedy pro internetové připojení v nemocnicích, bankách a v místech, kde bylo Ruskem narušeno pozemní připojení. „Víme, že je armáda používá pro komunikaci, a to je v pořádku, ale naším záměrem nikdy nebylo, aby ho použili k útočným účelům,“ uvedla Shotwell.


SpaceX nasměroval satelity Starlink nad Ukrajinu po výzvě vicepremiéra Ukrajiny Mykhailo Fedorov, který vyzval na Twitteru Elona Muska o pomoc. Společnost pak také dodala na Ukrajinu terminály Starlink, které jsou důležité pro propojení se satelity. Kromě SpaceX se na financování podílí Francie, Spojené Státy a další.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze