SpaceX představil nový projekt Starshield

SpaceX představil nový projekt Starshield
Fotografie: unsplash.com
  • Starshield bude partnerským projektem Starlinku
  • Bude zaměřen na národní bezpečnost
  • SpaceX zveřejnil tuto službu zatím jen okrajově

SpaceX má již rozsáhlou konstelaci satelitů Starlink na oběžné dráze, která poskytuje širokopásmové připojení k internetu. Starshield bude využívat technologii Starlink pro vládní zákazníky. Jedná se o partnerský projekt, který bude zaměřen zejména na národní bezpečnost.

Zatímco Starlink je navržen pro spotřebitelské a komerční použití, Starshield je navržen pro vládní použití s počátečním zaměřením na tři oblasti: pozorování Země, komunikaci a hostování užitečného zatížení,“ uvedl SpaceX. To bude znamenat, že SpaceX bude moci dodávat zpracovaná data přímo vládnímu klientovi, může poskytovat vládě komunikační služby a bude moci s nimi uzavřít smlouvu na stavbu satelitní konstelace.


Starshield nabídne ještě vyšší úroveň zabezpečení než Starlink, aby splnil vládní požadavky, bude obsahovat i dodatečnou šifrovací schopnost pro případ utajovaných dat a jejich bezpečné zpracování. Satelity Starshield budou také interoperabilní, což znamená, že budou moci komunikovat s dalšími satelity, které mají laserový komunikační terminál, jako je tomu u Starlinku.

Vzhledem k tomu, že se nový projekt vztahuje na národní bezpečnost, SpaceX toho moc neprozradil. Podle teslarati.com by za vznikem Starshield mohla být i válka na Ukrajině, kde Starlink aktuálně hraje důležitou roli v oblasti internetového připojení. Megakonstelace Starlink se neustále rozrůstá o další satelity, kterých je aktuálně již přes 3 200 a zanedlouho by měl SpaceX vypouštět satelity Starlink 2.0, které jsou větší, výkonnější a měly by se vypouštět pomocí obří rakety Starship.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze