Nedokončený testovací let Starship bude znovu vyšetřovat FAA

Nedokončený testovací let Starship bude znovu vyšetřovat FAA
Fotografie: SpaceX
  • FAA na sociální síti X uvedl, že při zničení rakety nedošlo ke zranění osob či zničení majetku
  • Úřad se nyní bude zabývat důvodem, proč došlo ke zničení obou stupňů rakety
  • SpaceX i přes nedokončenou misi považuje let za úspěšný

V sobotu 18. listopadu se společnost SpaceX založená Elonem Muskem, pokusila o druhý testovací let rakety Starship – největší a nejsilnější rakety, která kdy byla lidmi postavena. Nosná raketa Super Heavy i horní stupeň Starship prošli desítkami vylepšení, aby druhý let nedopadl stejně jako ten z 20. dubna, kdy raketa necelé čtyři minuty po startu byla zničena. Tento let dopadl mnohem lépe, a ačkoliv mise nebyla úspěšná, jedná se o obrovský pokrok, který posunul vesmírné létání zase o něco dále.

Při startu a těsně poté, probíhalo vše přesně podle plánu. První anomálie byla zaznamenána po třetí minutě letu, kdy po odpojení horního stupně došlo ke zničení nosné rakety, a ta tedy nedopadla v celku do oceánu dle původního plánu. Starship pokračovala dále na transatmosférickou dráhu, ale po osmi minutách došlo taktéž ke zničení. Zda došlo k neplánovanému výbuchu, nebo raketa byla zničena na základě sebedestrukce, není zatím jasné.

Stejně jako první let, bude i nyní vyšetřovat nehodu Federální úřad pro letectví (FAA), který bude zjišťovat, co ke zničení obou stupňů rakety vedlo. Nejspíše se tak další prototyp bude muset opět vylepšit a upravit, než dostane SpaceX další povolení k letu. FAA na sociální síti X uvedl, že při zničení rakety nebyla hlášena žádná zranění či škody na majetku. Kusy nosné rakety i kosmické lodi dopadly do moře a nyní jej bude SpaceX vytahovat pro další zkoumání.


Při letu horní stupeň rakety dosáhl přibližné výšky 150 km, což je od prvního letu pokrok. „S testem, jako je tento, úspěch pochází z toho, co se naučíme, a dnešní test nám pomůže zlepšit spolehlivost Starship, zatímco SpaceX usiluje o to, aby byl život multiplanetární,uvedl SpaceX k letu.

Kromě zničení rakety při prvním zkušebním letu, byla poškozena i odpalovací rampa, která byla následně vyztužena a vybavena speciálním vodním chlazením, aby se předešlo požárům v okolí. A investice se vyplatila, jelikož podle Muska, je odpalovací rampa bez poškození a nepotřebuje žádné úpravy před dalším startem. Na ten si ale nejspíše počkáme několik měsíců, než bude vyšetřování uzavřeno.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze