SpaceX snižuje cenu při spolujízdě u vypouštění malých satelitů

SpaceX snižuje cenu při spolujízdě u vypouštění malých satelitů
Fotografie: unsplash.com
  • SpaceX nabízí „spolujízdu“ pro vypouštění satelitů od roku 2019
  • Nedávno kvůli inflaci zvedal ceny na 1,1 milionu dolarů za užitečné zatížení do 200 kg
  • Nově budou zákazníci platit za malé satelity do 50 kg maximálně 275 000 dolarů

SpaceX nabízí možnost vypouštění malých satelitů od roku 2019 v rámci programu Smallsat, kdy nabízel lety za 2,25 milionu dolarů (56 milionů korun) při váze užitečného zatížení do 150 kg. Jen o několik měsíců později však přišel s novou cenou – 1 milion dolarů (25 milionů korun) až do 200 kg a za každý další kilogram 5 000 dolarů. V rámci inflace nedávno „spolujízdu“ zdražila na 1,1 milionu dolarů do 200 kg a za další kilogramy pak na 5 500 dolarů.

SpaceX však podle teslarati.com nyní přišel s vylepšením těchto „spolujízd“ a umožnil satelitům vážícím do 50 kg zarezervovat vynesení na oběžnou dráhu za 5 500 dolarů (137 tisíc korun) za každý kilogram. Před touto změnou se musela zaplatit základní cena, i když se ani zdaleka zatížení neblížilo 200 kg. Nově tak zákazníci s malými satelity zaplatí maximálně 275 000 dolarů. Vylepšená verze programu Rideshare plate tak umožní vyslat satelity i menším firmám.


Toto rozhodnutí proběhlo zejména díky technické změně v programu Smallsat, kdy SpaceX nahradí starý dávkovač užitečného zatížení za nový systém nazvaný Rideshare Plate. Na stránkách SpaceX lze již nyní zarezervovat lety na nízkou oběžnou dráhu a satelity bude vynášet jako doposud nosná raketa Falcon 9.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze