Společnost Merck chce požádat FDA o schválení prvního léku proti COVID-19

Společnost Merck chce požádat FDA o schválení prvního léku proti COVID-19
Fotografie: pixabay.com
  • Lék molnuparavir bude prvním k perorálnímu užití proti koronaviru
  • Snižuje riziko hospitalizace nebo úmrtí až o polovinu
  • Molnupiravir je navržen tak, aby v genetickém kódu viru vytvořil chybu, a tím zabránil šíření po těle

Vědecko-technologická společnost Merck vyvinula experimentální pilulky, které by mohly snížit riziko hospitalizace nebo úmrtí po nakažení koronavirem až o polovinu. Společnost Merck chce požádat Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v USA o schválení prášků co nejdříve. Pokud se tak stane, lék molnuparavir bude prvním k perorálnímu užití proti nemoci COVID-19.


Molnupiravir je navržen tak, aby v genetickém kódu viru vytvořil chybu. To mu zabrání v dalším šíření po těle. „Orální antivirotikum, které může do takové míry ovlivnit průběh nemoci, by změnilo celou hru,“ uvedl vědecký pracovník Johns Hopkins Center for Health Security Amesh Adalja. „Tento lék změní možnosti, jak zvládat COVID-19,“ řekl pro Reuters generální ředitel společnosti Merck Robert Davis.

Lék byl testován na 775 pacientech, kteří zjistili, že jsou pozitivní před méně než pěti dny. Jedna část pacientů dostávala dvakrát denně lék molnuparavir a druhá část dostávala placebo. Bylo hospitalizováno pouze 7,3 % pacientů, kteří dostávali prášky. Těch, kteří dostávali placebo, bylo hospitalizováno 14,1 %. V této skupině také osm lidí zemřelo.

Diskuze ke článku
Alois Lopata
Alois Lopata
Merck? To jsou ti mafiáni a vrazi, kteří vyvinuli smrtící "lék" Vioxx a následně falšovali zprávy o jeho bezpečnosti a zastrašovali lékaře a všechny ostatní, kteří upozorňovali na jeho vážné vedlejší účinky? Aha, tak to jo, přeju teda dobrou chuť, ale pokud někdy tu čínskou rýmu chytím a budu patřit mezi to promile lidí, kteří mají náhodou dokonce i nějaké příznaky, tak to raději v klidu vyležím doma s hrnkem čaje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze