WHO doporučuje užívání pilulky od Pfizeru pro léčbu koronaviru

WHO doporučuje užívání pilulky od Pfizeru pro léčbu koronaviru
Fotografie: pixabay.com
  • Lék je určený hlavně pacientům, kterým hrozí vážný průběh nemoci a hospitalizace
  • Paxlovid je účinnější než další prášky vhodné k léčbě koronaviru
  • Užívání léku by mělo začít v raných začátcích onemocnění

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden doporučila užívání perorální antivirové pilulky od firmy Pfizer paxlovid určené k léčbě koronaviru. Lék by měl být podán pacientům, kterým hrozí vážný průběh nemoci a hospitalizace. Oznámení WHO přišlo poté, co OSN provedla analýzu výsledků několika studií, které ukázaly, že léčba výrazně snížila riziko hospitalizace.

Podle Světové zdravotnické organizace je paxlovid účinnější než další dostupné léky, mezi které patří molnupiravir od společnosti Meck, remdesivir od firmy Gilead Science nebo monoklonální protilátky.


Dvě klinické studie, kterých se zúčastnilo 3 100 pacientů, ukázaly, že paxlovid snižuje riziko hospitalizace o 85 %. „Tyto léky nenahrazují očkování. Pouze nám poskytují další možnost léčby pro pacienty, kteří se nakazí a hrozí u nich vyšší riziko hospitalizace,“ uvedla pro reuters.com vedoucí WHO v oblasti klinického managementu.

Užívání léku je ale omezené. Lék je potřeba začít užívat v raných začátcích onemocnění, aby byl dostatečně účinný. K tomu jsou potřeba rychlé a přesné testy. Nelze jej také kombinovat s mnoha běžnými léky. Studie také nezahrnovala možnost užívání u těhotných nebo kojících žen a dětí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze