Spotřeba antibiotik je v letošním roce o polovinu vyšší než loni

Spotřeba antibiotik je v letošním roce o polovinu vyšší než loni
Fotografie: Myriam Zilles, unsplash.com
  • Od začátku roku bylo v lékárnách vydáno o bezmála 300 tisíc balení antibiotik více než v roce 2022
  • V příštím týdnu by měly být dostupné dětské penicilinové sirupy, které pokryjí spotřebu na deset týdnů
  • Ministerstvo zdůrazňuje, že léčiva zaslaná jako pomoc Ukrajině nebyla a nejsou v žádném případě příčinou nedostupnosti léčiv

Situace na trhu s léčivy se postupně stabilizuje i díky mimořádným a urychleným dodávkám léčiv a intenzivním jednáním s výrobci a distributory. V meziročním srovnání bylo letos od začátku roku v lékárnách vydáno o bezmála 300 tisíc balení antibiotik více než v roce 2022, což představuje meziroční nárůst o 54 %.

Ministerstvo zdravotnictví pro dostupnost léčiv dělá maximum. Využívá při tom i v loňském roce schválené novely zákona o léčivech, která umožnila schválit úhradu léčivům z mimořádných dodávek z jiných členských států. Vláda díky tomu schválila úhradu pro skoro 100 tisíc balení antibiotik ze skupin penicilinů a azithromycinů. Podařilo se také urychlit dodávky dalších antibiotik v řádech statisíců, kromě penicilinu také amoxicilinu s kyselinou klavulánovou či nejnověji také dětské penicilinové sirupy, které pokryjí spotřebu na deset týdnů.


Ministerstvo zdravotnictví také v reakci na kolující nepravdy ze strany dezinformační scény i některých opozičních politiků zdůrazňuje, že léčiva zaslaná jako pomoc Ukrajině nebyla a nejsou v žádném případě příčinou nedostupnosti léčiv v České republice. Ministerstvo zdravotnictví se snažilo předcházet živelnému vývozu léčiv na Ukrajinu, a proto vytvořilo jednotný dodavatelský systém zapojený do EU struktur tak, aby pomoc byla koordinovaná, reflektovala potřebu Ukrajiny a zároveň neohrozila dostupnost léčiv pro pacienty v České republice. Přípravky odeslané na Ukrajinu byly farmaceutickými společnostmi darovány z jejich nadzásob. Mezi léčivými přípravky, které byly na jaře odeslány na Ukrajinu, byly zejména léky na bolest, anestetika, elektrolyty, antidota, kortikosteroidy a další.

„Chci jednoznačně vyvrátit dezinformaci, které občas slýchám ze strany některých opozičních politiků, že naše humanitární pomoc v podobě léčivých přípravků válkou sužované Ukrajině vedla k nedostatku některých léčiv, kterému dnes čelíme. Není to pravda. Nehledě na naprostou absenci elementární solidarity s lidmi, kteří dnes v mrazivých podmínkách čelí invazi ruských vojsk, často bez přístupu k elektřině, teplu a vodě,“ uzavřel ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze