V USA již nebudou muset testovat léky nejdříve na zvířatech

V USA již nebudou muset testovat léky nejdříve na zvířatech
Fotografie: pixabay.com
  • Prezident Joe Biden podepsal novelu zákona, která upravuje testování nových léků na zvířatech
  • Dříve bylo potřeba lék otestovat na hlodavci a poté ještě na nehlodavčím druhu
  • Nově je možné testovat i pomocí počítačového modelování či organoidů

Nová legislativa, kterou podepsal prezident Joe Biden na konci minulého roku, upravuje testování léků na zvířatech. Nově již nebude potřeba testovat nové léky na zvířatech, aby dostaly souhlas od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Původní zákon z roku 1938 stanovil, že potenciální léky mají být pro bezpečnost a účinnost testovány na zvířatech. Nový zákon umožňuje testovat léky bez živých tvorů.

Jsou i jiné možnosti testování

Různé neziskové organizace již delší dobu prosazovaly změnu a tvrdily, že je možné testovat léky na základě počítačového modelování, případně i pomocí jiných metod, které byly vyvinuty za posledních 10 či 15 let. Ředitel společnosti Americans for Medical Progress, která výzkum na zvířatech propaguje, však vidí situaci jinak a tvrdí, že tyto technologie jsou teprve v počátcích a než budou moci plně nahradit testování na zvířatech, bude to trvat mnoho let.


Aby byl lék v USA schválen, FDA podle science.org obvykle vyžaduje testy toxicity na jednom hlodavci, jako je potkan nebo myš, a na jednom nehlodavčím druhu, jako je opice či pes. K takovýmto pokusům se ročně využije na desítky tisíc zvířat, a přesto více jak 9 z 10 léků, které postoupí do klinických studií na lidech, se vyřadí jako neúčinné či nebezpečné. Je tedy zřejmé, že pokusy na zvířatech jsou zbytečné utrpení.

Testovat se nyní dá pomocí takzvaných organoidů. Jedná se o duté 3D shluky buněk, které napodobují specifické tkáně. Farmaceutické firmy jsou proti testování na zvířatech také z důvodu, že je to velmi drahé, zpomaluje to vývoj léků a v konečné fázi jsou léky dražší. Jak nový zákon ale změní testování na zvířatech se uvidí až s odstupem času. Nový zákon totiž umožňuje testovat léky pomocí jiných metod, ale zároveň nijak neomezuje testování na zvířatech. Jak se tedy společnosti nakonec rozhodnou, záleží pouze na nich.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze