Lékárnám má za nezapsané léky hrozit pokuta až 20 milionů korun

Lékárnám má za nezapsané léky hrozit pokuta až 20 milionů korun
Fotografie: Myriam Zilles, unsplash.com
  • Pokuta za nevedení evidence se zvedla desetinásobně
  • Problém s nedostatkem léků by se mohl na podzim opakovat
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky chce efektivnější řízení dostupnosti léků a zdravotnických prostředků

Vláda na jednání schválila návrh zákona, který umožňuje trest v podobě zákazu činnosti a zvyšuje sankci za nevedení evidence léčivých přípravků ze 2 na 20 milionů. Po zasedání o novinkách informoval Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci. Česko mělo v posledních měsících problémy s nedostatkem některých léků a podle ministra vy se situace mohla na podzim opakovat.


„Zpřísnění trestů za činnost, která je fakticky nelegálním vývozem léčiv, je nezbytným krokem k ochraně zdraví občanů. Jsem si vědom, že drtivá většina lékárníků a provozovatelů lékáren jsou poctiví lidé a tento problém se týká jen menšiny z nich. Pro ty, kteří jim ale kazí pověst, je toto zpřísnění varováním, že tato nelegální činnost, která může v konečném důsledku vést k ohrožení zdraví občanů, nebude tolerována, ale naopak tvrdě trestána,“ okomentoval novelu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vzhledem k potřebě sladění českého a evropského práva novela zákona skrze novelizaci dvou zákonů rovněž zavede evropské nařízení o posílené úloze Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). To si klade za cíl zefektivnit řízení dostupnosti léčivých přípravků, zdravotnických prostředků a diagnostických zdravotnických prostředků. Dále také efektivnější koordinaci mezi EU, vnitrostátními a regionálními orgány a dalšími subjekty v rámci dodavatelských řetězců pro léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, včetně zdravotnických pracovníků. Dalším z cílů je vytvořit harmonizovaný systém monitorování nedostatku léčivých přípravků a zdravotnických prostředků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze