Steam Deck vám umožní hrát všechny hry z PC na cestách

Steam Deck vám umožní hrát všechny hry z PC na cestách
Fotografie: Valve
  • Jedná se o malé PC v mobilním balení
  • Zvládne běh i nejnáročnějších titulů
  • Má kompletní ovládací prvky, ale lze k němu připojit i další příslušenství

Jakkoli má hraní na PC svoje skalní fanoušky, velké firmy v oboru nemohou ignorovat vzrůstající popularitu mobilního hraní – ať už na smartphonech nebo konzolích typu Nintendo Switch. Jedno takové zařízení připravila i firma Valve, která provozuje digitální ochod Steam a nazvala ho Steam Deck. Název zároveň vypovídá o hlavní přednosti tohoto zařízení: po přihlášení na něm spustíte všechny hry z knihovny Steamu, a to včetně těch nejnáročnějších AAA titulů, i když za cenu jisté degradace v kvalitě zobrazení. Nejspíše to ale nepůjde moc poznat, protože displej má 7" a rozlišení 1 280 × 720 bodů.

Steam Deck

Valve si tak nedalo moc práce s vymýšlením nějaké nové architektury, ale nacpalo do mobilního balení herní počítač. Jako procesor je zde osmijádrové AMD s architekturou Zen 2, grafika je pak postavená na RDNA 2 čipu. Operační paměť s 16 GB je daná, velikost úložiště si můžete volit výběrem verze. 64GB eMMC je volba, která asi nenabídne moc pozitivní uživatelský zážitek, naopak vrcholná verze s 512 GB NVMe SSD je naopak kanón na vrabce. Tomu ostatně odpovídá i hmotnost, která se vyšplhala na poměrně nepříjemných 669 gramů, což na nějaké dlouhodobé hraní není. Baterie ostatně umožňuje jen 2 až 8 hodin běhu, dle náročnosti zvoleného titulu.

Steam Deck

Steam Deck tak mnohdy poslouží spíše jako přenosné PC. Má USB-C, Wi-Fi a Bluetooth, takže ho lze připojit k monitoru, klávesnici, myši a emulovat s ním běžné PC. A dokonce se nemusíte omezovat jen na hraní. Platforma má být otevřená, takže namísto dodávaného operačního systému SteamOS lze nainstalovat nějakou linuxovou distribuci nebo dokonce Windows. Nejlevnější verze s 64 GB paměti přijde na 419 €, tedy něco přes deset tisíc korun. Za 256 GB zaplatíte 549 €, takže necelých 14 tisíc. Vrcholná verze s 512 GB pak přijde na 679 €, což znamená asi 17 tisíc korun.

Steam Deck

Zatím si však můžete pouze udělat předobjednávku, první kusy se k majitelům dostanou v prosinci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze