Švédští vědci vyvinuli elektronickou půdu, která urychluje růst rostlin

Švédští vědci vyvinuli  elektronickou půdu, která urychluje růst rostlin
Fotografie: Chris Abney, unsplash.com
  • Vysílání elektrických signálů prostřednictvím půdy způsobuje rychlejší růst
  • Podstatu fenoménu však vědci zatím nechápou

Výzkumníci z Linköpingské univerzity ve Švédsku vyvinuli „bioelektronickou půdu“, která může urychlit růst rostlin v hydroponických prostorách neboli farmách, kde se rostliny pěstují bez půdy v prostředí tvořeném převážně vodou a místem pro uchycení kořenů. Po začlenění upravené „ePůdy“ do rámce, v němž rostou sazenice, vědci zjistili, že vysílání elektrických signálů prostřednictvím půdy způsobuje, že rostliny rostou v průměru o 50 % rychleji.

eSoil

Půda eSoil se skládá z organických látek smíchaných s vodivým polymerem PEDOT, který se používá například v senzorech a displejích OLED. V této konkrétní studii vědci zkoumali účinek vysílání signálů do sazenic ječmene po dobu 15 dnů před jejich sklizní pro analýzu. Aplikace napětí o hodnotě pouhých 0,5 V elektricky stimuluje kořeny. To následně vedlo k rekordnímu nárůstu biomasy elektricky stimulovaných rostlin ve srovnání s nestimulovanými sazenicemi.

eSoil

Dusík, jedna z hlavních živin podílejících se na růstu rostlin, byl díky stimulaci zpracováván efektivněji. „Zjistili jsme, že stimulované rostliny dokázaly zpracovávat živiny efektivněji, nicméně nerozumíme tomu, jak stimulace tento proces ovlivňuje,“ přiznávají švédští vědci s příslibem, že se na problém zaměří budoucí studie. Ty budou nezbytné už jen kvůli tomu, že stále menší množství zemědělské půdy musí zvládnout uživit neustále rostoucí populaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze