Tady máte 100 tisíc korun. Dokážete je uchránit před podvodníky?

Tady máte 100 tisíc korun. Dokážete je uchránit před podvodníky?
Fotografie: Rupixen, unsplash.com
  • Kybertest České bankovní asociace je kvíz, který připomíná hru
  • Ocitnete se v reálných situacích, kdy na vás budou útočit podvodníci
  • Cílem je ochránit před nimi vaše úspory a naučit se něco o internetové bezpečnosti

Když antispamovým filtrem proklouzne zpráva, ve které vás bohatý nigerijský princ lámanou češtinou nebo angličtinou žádá o pomoc s vyvedením jeho ohromného dědictví ze země, je to spíše úsměvná exkurze do toho, jak neohrabaně internetové podvody začínaly. Jenže i ty se v čase vyvíjejí a jsou čím dál tím zákeřnější. Už nepomůže jednoduché rozlišování podle kvality psaného projevu nebo uvěřitelnosti situace: když čekáte na balíček ze zahraničí, pošta za něj přeci nějaký poplatek vyžadovat bude, nebo ne?

Kybertest
Připojit se k veřejné Wi-Fi může být způsob, jak ušetřit. Anebo přijít o peníze...

Sledovat všechny trendy může být pro obyčejné lidi dost těžké, navíc mnoho podvodných taktik je založeno na tom, že zneužijí nejen vaši neznalost, ale i časovou tíseň. Abyste se mohli o možných nebezpečích poučit, navíc zábavnou formou, spustila Česká bankovní asociace ve spolupráci s odbornými partnery Kybertest.cz.

Jedná se o formu kvízu, který připomíná počítačovou hru. Na začátku dostanete fiktivní identitu a společně s ní i účet se 100 tisíci korunami a platební kartou. V sérii otázek jste pak vystaveni zcela běžným situacím. Kupříkladu hned v první otázce se snažíte najít dostupnou veřejnou Wi-Fi síť. Nabízí se jich hned několik, ale s různými podmínkami pro připojení... Cílem hry je uchránit co nejvíce ze svých virtuálních úspor před podvodníky.

Kybertest
Když se někdo vydává za přítele v nouzi, je těžké zůstat ostražitý...

Každá otázka, respektive odpověď, je navíc jasně vysvětlena a doprovázena odkazem na obšírnější pojednání o problematice. Celý kvíz tak poslouží nejen jako minimum internetové bezpečnosti pro méně zkušené uživatele, ale i jako připomenutí pro ty, kteří si myslí, že se rizikům dokážou vyhnout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze