Start plateb na telefonní číslo je za rohem, ČNB spouští registr

Start plateb na telefonní číslo je za rohem, ČNB spouští registr
Fotografie: Robin Worral, unsplash.com
  • ČNB zpřístupňuje registr plateb na kontakt
  • Při posílání menších obnosů se tak v budoucnu můžete obejít bez čísla účtu
  • Systém je však zatížen nízkým limitem a dalšími omezeními

Česká národní banka ve své tiskové zprávě informuje, že 30. října spouští tzv. registr plateb na kontakt. Jeho hlavním úkolem bude párování telefonních čísel s čísly účtů. Platby na kontakt budou moci přijímat klienti zapojených bank, kteří se ke službě u své banky aktivně přihlásí a spárují své telefonní číslo s číslem svého bankovního účtu. Při zasílání peněz uživatelům této služby pak bude možné namísto čísla účtu vyplňovat jejich telefonní číslo.

Typickým příkladem, kdy přijde služba vhod, je sdílení útraty v restauraci, kdy jeden člověk zaplatí útratu a další mu na ni přispějí. Pokud jste to chtěli až doposud dělat bezhotovostně, nevyhnuli jste se opisování čísla účtu, které šlo částečně obejít například generováním QR kódu. Nově ale bude jen stačit zkopírovat číslo dotyčného z adresáře telefonu. A předpokládá se, že tuto funkci mohou zapojit banky do svých aplikací.

Pokud má majitel telefonního čísla více bankovních účtů, bude si muset při registraci vybrat, který zvolí pro příjem plateb na kontakt. Zároveň je ale možné, aby k jednomu bankovnímu účtu bylo připojeno více telefonních čísel. Například manželé mají jeden společný účet, ale každý vlastní mobilní telefon. Uživatelé by také měli vidět před odesláním platby název účtu příjemce, zpravidla jméno a příjmení. Telefonní čísla nezařazená do registru ČNB nebudou moci platbu na kontakt přijímat. ČNB a Česká bankovní asociace, která se na projektu podílí, si od něj slibují, že tak dojde k méně chybným platbám, kdy někdo špatně zadá číslo účtu nebo kód banky.

Řada omezení

Celkem dobrou myšlenku ale drží u země hned několik omezení. Tím prvním je maximální limit pro jednu platbu, který bude pět tisíc korun. Na již zmiňovanou útratu v restauraci to tak nejspíše bude stačit, na větší obchody ale rovnou zapomeňte. A to i proto, že služba bude dostupná pouze pro fyzické osoby, navíc pouze v ČR a při platbách v korunách.

Další překážkou může být i to, jestli se k systému připojí i vaše banka. Kladně se prozatím vyjádřili následující finanční ústavy: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio Banka, Komerční banka, Moneta, Poštovní spořitelna, Reiffeisenbank a UniCredit. Všechny chtějí implementovat platbu na kontakt v následujících týdnech a měsících. Pak byste v jejich internetovém bankovnictví měli mít možnost zaregistrovat si k vybranému účtu svoje telefonní číslo. Registrace i služba bude zdarma, při posílání peněz „na číslo“ registrace potřeba nebude.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze