Cvak od Air Bank rozšíří možnost bezhotovostního placení v Česku

Cvak od Air Bank rozšíří možnost bezhotovostního placení v Česku
Fotografie: Brett Jordan, unsplash.com
  • Air Bank chce zaplnit díru na trhu u obchodníků, kteří nepřijímají karty
  • Pro nový systém by jim měl stačit mobil a NFC tag, zákazníkům pouze telefon s aplikací
  • Konkrétní podmínky budou představeny začátkem příštího roku

Když sledujete diskuse ve veřejném prostoru o tom, jak by se mělo v budoucnu platit, vypadá to, že Česko je rozděleno na dva nesmiřitelné tábory. Jedni by nejraději ponechali hotovost coby „relikt středověku“ v minulosti a vše pokud možno platili elektronicky. Stejně vyhraněná je i skupina odpůrců, přičemž někteří jdou tak daleko, že by používání hotovosti chtěli dokonce povýšit na ústavní právo.

Obchodníci nebývají ve svých názorech obvykle tak extrémní, protože je jejich zjevnou snahou od klientů získat peníze, ať už té či oné podobě. Pokud se však rozhodnou ignorovat elektronický způsob, je to obvykle po racionální úvaze, která zohledňuje náklady na platební terminál. Ten se nevyplatí zejména malým nebo sezónním podnikům. A právě na ně míří Air Bank se svou službou Cvak, kterou plánuje představit zhruba na začátku příštího roku. Základní obrysy však naznačuje už nyní v tiskové zprávě.

Hlavním cílem je podle banky zbořt technické a poplatkové bariéry současných na trhu běžně dostupných způsobů přijímání bezhotovostních plateb, které některé obchodníky dosud od tohoto placení odrazují. Cvak je platební řešení vyvinuté tak, aby s ním mohl zaplatit klient každé banky. To znamená, že pro využívání Cvaku nebude nutné mít účet u Air Bank. K zaplacení bude stačit chytrý telefon a platební karta.

Název vychází z lidového termínu „zacvakat“, který označuje platbu. Jak bude fungovat, je už nyní vidět u některých obchodníků, kteří službu zkoušejí v testovacím provozu. Obchodník nejprve zadá čásku na mobilu. Zákazník pak pomocí NFC načte obchodníkův jedinečný tag, případně přečte jeho QR kód, pokud nemá mobil vybavený touto technologií. Následně se mu v aplikaci objeví zadaná částka, kterou jen potvrdí. Peníze se strhnou z platební karty, kterou si v aplikaci zaregistroval. Obchodník během několika sekund uvidí potvrzení platby na svém telefonu, které doprovodí typické cvaknutí.

Cv

Sloganem nové značky Cvak bude „Placení tak jednoduché, jak to zní“. U loga se inspirovali symbolem bezkontaktního placení, kterému má Cvak v Česku pomáhat. Závorka jako prvek pak kreativně umožní symbolizovat zvuk i na statických obrázcích. Značka Cvak se chce odlišit i vizuálně, základními barvami jsou fialová a tmavě modrá, společně s bílou umožňují vytvářet výrazné barevné kombinace.

Jak bude Cvak konkrétně vypadat a jaké budou jeho cenové a technické parametry, plánuje Air Bank veřejnosti představit začátkem roku 2024.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze