Také třetí zážeh dopadl úspěšně. Tesla míří k Marsu, ale ne zcela podle plánu

Také třetí zážeh dopadl úspěšně. Tesla míří k Marsu, ale ne zcela podle plánu
  • Rakety s automobilem Tesla na palubě míří úspěšně k Marsu, ale po jiné trajektorii, než bylo v plánu
  • Třetí a poslední zážeh trysky odvedl až moc dobrou práci a raketa tak Mars přestřelí a poletí mnohem dál do pásu asteroidů
  • Dostane se možná dokonce tak daleko, že se přiblíží k trpasličí planetě Ceres

Po úspěšném startu Falconu Heavy prováděl modul s Teslou na palubě dobrých 6 hodin různé manévry na oběžné dráze, které sloužily jako demonstrace pro Letectvo Spojených států. Po dokončení této ukázky, na jejíž část se můžete podívat díky video streamu SpaceX, nadešel následně čas na třetí a poslední zážeh trysek. Ten měl podle původního plánu namířit Teslu na dráhu kolem Slunce, díky které se měla dostat až k Marsu.

SpaceX - Tesla Roadster ve vesmíru

Tryska ovšem odvedla svou práci až moc dobře a plánovanou orbitu přestřelila. Tesla se sice k Marsu dostane, ale poletí ještě daleko mimo jeho oběžnou dráhu a zamíří do pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Dokonce se dostane tak hluboko do pásu, že se možná i přiblíží k oběžné dráze trpasličí planety Ceres.


Nyní tedy není vůbec jisté, co se s Teslou ve vesmíru vůbec stane. Raketa může na nové cestě narazit na řadu překážek a prozatím nejsou žádné informace, s čím vším se bude muset potenciálně vypořádat.

Zdroje: theverge.com, twitter.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze